120 lege stoelen voor Brabantse verkeersdoden: 'Ik zei iedere morgen, schat, kijk je uit?'
Op de Markt in het Brabantse Roosendaal staan vandaag 120 lege stoelen. Een stoel voor elke verkeersdode die vorig jaar viel in Brabant. Eén van de stoelen is voor René, de man van Claudia van der Meer-Elants, die omkwam bij een motorongeluk. "Het verkeer is gewoon gevaarlijk, en sommige mensen zien het gevaar niet."
De stoelenactie is een initiatief van de provincie Brabant. In geen enkele provincie vielen in 2023 meer verkeersdoden.
Het ongeluk van René heeft diepe sporen achtergelaten, vertelt zijn vrouw Claudia aan RTL Nieuws. "Hij is vorig jaar op 2 mei op de motor aangereden door een automobilist, op weg van werk naar huis", zegt ze. "Dat had fatale gevolgen, hij is ter plekke om het leven gekomen."
Het ongeluk kwam als een grote schok, omdat René juist heel voorzichtig was in het verkeer. "We snapten er niets van. Hij reed helemaal zoals het hoort, met motorpak, helm en motorschoenen. En toch is hem dit overkomen, en gelijk met zulke gevolgen."
Schat, kijk je uit?
"Ik zei iedere morgen: schat, kijk je uit? En hij zei dan: ik doe geen gekke dingen. Zo ging het ook de ochtend dat hij wegging", vertelt Claudia. "'s Avonds zat ik thuis op hem te wachten met het eten. Hij zou thuiskomen, eten en daarna bij zijn zoon gaan helpen, die net een huis had gekocht. En dan komt hij niet opdagen. Je stuurt een berichtje, van waar ben je nou. Of zou hij toch rechtstreeks zijn gegaan?"
Niet veel later kwam het bericht dat het leven van Claudia en haar gezin voorgoed zou veranderen. "Op een gegeven moment gaat de bel, en zie je door het raampje bij de voordeur al: dit is niet goed. Je hoopt dan nog dat je meteen mee moet naar het ziekenhuis. Maar dan vragen ze of ze binnen mogen komen. Dan weet je… Je ziet het weleens zo in films, nu staan ze bij jou zelf voor de deur. Dan gaat alles onder je voeten vandaan. Je leven stopt op dat moment."
Met de 120 stoelen op de Markt in Roosendaal willen de organisatoren inzichtelijk maken dat achter elk slachtoffer een groot gemis schuil gaat. "De essentie van deze actie is dat je het tastbaar maakt wat het doet als er iemand om het leven komt door een verkeersongeval", zegt gedeputeerde Stijn Smeulders van de provincie Brabant. "Elke verkeersdode laat een lege plek achter in een gezin, op de sportvereniging, in sociale netwerken."
Voor altijd een lege stoel
Dat geldt ook voor René. "Bij elke gelegenheid, of je nou een verjaardag viert, of met kerst, is er een lege stoel", zegt Claudia. "Mijn man vond het fijn om in onze eethoek aan tafel te zitten met zijn laptop. Dan zat hij daar een beetje te gamen, of zijn mail bij te werken. Dat was zo'n vast gegeven, en die stoel is nu voor altijd leeg."
Lang kon Claudia het niet opbrengen die laptop op te ruimen. "Die heeft al die tijd in die hoek op tafel gestaan. Het deed heel veel zeer om dat te doen, want die laptop, die was van hem.
Hoewel niet alle ongelukken voorkomen kunnen worden, willen de initiatiefnemers van de stoelenactie het publiek bewust maken van de gevolgen van roekeloos en onoplettend gedrag in het verkeer. "Dat willen we laten zien", zegt Smeulders. "Wat er gebeurt als je je onveilig gedraagt: dat er families achterblijven met een lege stoel."
Verkeersveiligheid
Naast bewustwording werkt de provincie Brabant, in samenwerking met onder meer gemeenten, Justitie en Rijkswaterstaat, hard aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. "We zijn heel blij dat het aantal verkeersdoden daalt, maar 120 is nog steeds te veel. Daarom werken we aan handhaving, gedragsaanpak en veiligere infrastructuur."
Claudia hoopt dat dat het zien van de 120 stoelen mensen aan het denken zet. "Stap je je auto in, denk eens waar je mee bezig bent", zegt ze. "Pak die telefoon niet. Als je wil drinken, prima, maar neem dan een taxi. Het gaat om het leven van andere mensen."
'Aan beide kanten een hoop ellende'
De situatie waarin zij terecht is gekomen, kent alleen maar verliezers, benadrukt ze. "Wij zitten met de gevolgen, maar het meisje dat mijn man heeft aangereden, heeft daar ook de gevolgen van. Aan beide kanten is een hoop ellende. Ik ga ervan uit dat niemand de deur uit gaat met het idee om een ongeluk te veroorzaken. Maar het gebeurt wel. En ik erger me dus ook groen en geel als ik mensen zie met een telefoon achter het stuur, of een motorrijder met een korte broek."
Claudia deelt haar verhaal in de hoop dat mensen andere keuzes maken. "Al is er daardoor maar één persoon die denkt: ik laat die telefoon wel in mijn tas zitten, of ik ga wel met de fiets als ik een pilsje wil pakken op de voetbalclub. Zo'n kleine beslissing kan levens redden. Het verkeer is gewoon gevaarlijk, en sommige mensen zien dat gevaar niet."