20 sterfgevallen

Oud-verpleegkundige Assen eist schadevergoeding en start tuchtzaak tegen GGZ

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Oud-verpleegkundige Assen eist schadevergoeding en start tuchtzaak tegen GGZ
RTL

Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat.

Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers 'vanwege het schenden van het beroepsgeheim'.

De voormalige verpleegkundige werd vorig jaar aangehouden. Hij zat zes weken vast, kwam op 1 juni vrij waarna het onderzoek naar hem doorging. Op 12 april van dit jaar, bijna een jaar later, werd de strafzaak tegen hem geseponeerd wegens onvoldoende bewijs.

Verpleegkundige Assen niet meer verdacht van 20 sterfgevallen, zaak geseponeerd
Lees ook

Verpleegkundige Assen niet meer verdacht van 20 sterfgevallen, zaak geseponeerd

Nu wil de verpleegkundige volgens zijn advocaten 'eerherstel'. In de Volkskrant is te lezen dat de 32-jarige man mentaal veel problemen had als verpleegkundige in het ziekenhuis in Assen. Traumatische ervaringen met het begeleiden van cliënten naar de dood, deelde hij op enig moment met GGZ Drenthe.

De GGZ-medewerkers deden vervolgens melding bij het ziekenhuis 'over ernstige vermoedens dat cliënt met regelmaat patiënten uit hun lijden zou hebben verlost'. Het ziekenhuis heeft daarna aangifte gedaan en dat is volgens de advocaten 'een verkeerde gang van zaken'. Ze vinden dat de gesprekken die bij de GGZ zijn gevoerd 'niet diepgravend' waren. 

'Voelde als moord'

Over de uitspraak van de verpleegkundige dat zijn handelen - zoals het ophogen van de morfine of het conform het protocol terugdraaien van zuurstof - soms voelde als moord, halen de advocaten een door de politie gehoorde longarts aan. Deze zei volgens hen dit te begrijpen, maar verklaarde ook dat dit soort handelingen nu eenmaal passen bij zorg voor patiënten die er het slechtst aan toe zijn.

GGZ Drenthe laat aan de Volkskrant weten nog steeds achter haar besluit te staan. "We hebben aan de hand van de ontvangen informatie een weloverwogen keuze gemaakt om het beroepsgeheim te doorbreken. Dat is gedaan in het belang van voorkoming van mogelijke grotere risico's voor de maatschappij."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
ZiekenhuisdodenCoronabesmettingenAssen