Wilhelmina Ziekenhuis

Verpleegkundige Assen niet meer verdacht van 20 sterfgevallen, zaak geseponeerd

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau MeterVerpleegkundige Assen niet meer verdacht van 20 sterfgevallen, zaak geseponeerd
RTL

Een strafzaak tegen een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis (WZA) in Assen is geseponeerd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onvoldoende bewijs gevonden dat de man strafbare handelingen heeft gepleegd waardoor 20 patiënten van het WZA tijdens de coronapandemie zijn overleden.

Dat meldt advocatenkantoor Anker & Anker. Dat het OM de zaak heeft geseponeerd, betekent dat er geen verdere vervolging zal worden ingesteld en dat de zaak in strafrechtelijk opzicht is geëindigd. De voormalig verpleegkundige is geen verdachte meer.

Complex onderzoek

De man werd in april vorig jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de coronapatiënten in het WZA, op 1 juni werd zijn voorlopige hechtenis opgeheven.

Het OM stelt dat het onderzoek complex was. "Hoewel hij vrij specifiek uitlatingen heeft gedaan over zijn handelen, en deze uitlatingen meerdere malen heeft herhaald, heeft de verpleegkundige geen concrete patiënten beschreven. Het betrof dus een onderzoek naar onbekende, mogelijke slachtoffers die bovendien al geruime tijd overleden waren. Daarbij kwam dat het reguleren van zuurstof en het toedienen van morfine op zichzelf genomen normale medische handelingen zijn."

'Schrik slaat om het hart', verslagenheid na aanhouding verpleegkundige Assen
Lees ook

'Schrik slaat om het hart', verslagenheid na aanhouding verpleegkundige Assen

Volgens het OM zijn veel getuigen gehoord en gegevensdragers onderzocht. De verpleegkundige is meerdere keren verhoord. In de verhoren heeft de verpleegkundige ontkend. 

Eigen uitlatingen

Ook is twee keer tevergeefs aan de rechtbank gevraagd stukken in te zien die vallen onder het medisch beroepsgeheim en hebben twee deskundigen onderzoek gedaan in medische dossiers van patiënten die overleden tijdens of kort na een dienst van de verdachte.

"Tijdens het onderzoek zijn geen concrete feiten en omstandigheden naar voren gekomen die de uitlatingen van de verpleegkundige over zijn eigen handelen tijdens de coronapandemie bevestigen. Een veroordeling kan volgens de wet nooit enkel worden gebaseerd op iemands eigen uitlatingen", aldus het OM.

Dat het Openbaar Ministerie heeft besloten de zaak te seponeren, leidt ertoe dat velen met onbeantwoorde vragen achterblijven, zegt Hans Mulder, bestuurslid van het ziekenhuis, in een schriftelijke reactie.

Impact op velen

Volgens Mulder heeft de aanhouding van de oud-medewerker van het ziekenhuis in april vorig jaar op veel mensen impact gehad. "En dat heeft het nog steeds." Dat velen met onbeantwoorde vragen achterblijven, geldt volgens Mulder voor zowel nabestaanden die betrokken zijn in het politieonderzoek als voor medewerkers van het ziekenhuis. "We kunnen echter niet anders dan dit proces accepteren."

Het ziekenhuis heeft er vertrouwen in dat het OM alles heeft gedaan om helderheid te krijgen, schrijft het bestuurslid verder. Verder geeft hij aan dat hoewel de oud-medewerker niet meer als verdachte wordt gezien, het strafrechtelijk onderzoek de vertrouwensrelatie met de betrokken verpleegkundige heeft verstoord. "De arbeidsovereenkomst met deze verpleegkundige is inmiddels beëindigd."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Openbaar MinisterieCoronavirusStrafrechtRechtspraakDrenthe