Brandbrief scholen en organisaties

Zorgen om voortbestaan schoolmaaltijden: 'Nog altijd lege broodtrommels'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPZorgen om voortbestaan schoolmaaltijden: 'Nog altijd lege broodtrommels'
RTL

Er zijn grote zorgen over het voortbestaan van de gratis schoolmaaltijden. Tientallen scholen, het Rode Kruis, armoedeorganisaties en voedselbanken hebben daarom een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer. "We leven nog altijd in tijden waar we kinderen zien met lege broodtrommels. De gratis maaltijden blijven keihard nodig."

Een kleine twee jaar geleden werd begonnen met de gratis schoolmaaltijden. Ruim 2100 scholen doen er nu aan mee en delen dagelijks gratis eten uit aan kinderen door het hele land.

De maaltijden zijn vooral bedoeld voor kinderen van ouders met een kleine portemonnee, maar het is aan de scholen zelf de invulling te verzorgen. Voor dit jaar is er nog geld voor de schoolmaaltijden geregeld, maar er zijn grote zorgen over volgend jaar, zegt Hans Spekman. Spekman is directeur van het Jeugdeducatiefonds. Het fonds organiseert de maaltijden samen met het Rode Kruis.

Schrijnende verhalen

"De onzekerheid zorgt voor grote zorgen bij leraren. De schoolmaaltijden zijn nog altijd erg hard nodig", zegt Spekman. "De armoede onder kinderen is niet weg en wordt eigenlijk alleen maar groter. Elke dag horen wij schrijnende verhalen van kinderen die met lege broodtrommels en magen naar school gaan. Of verhalen van ouders die zelf geen warm eten nemen om hun kinderen te kunnen voeden. Het geeft ontzettend veel stress in gezinnen." 

Gratis schoolmaaltijden keihard nodig, inmiddels op kwart scholen
Lees ook

Gratis schoolmaaltijden keihard nodig, inmiddels op kwart scholen

Tientallen scholen, het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis hebben vandaag een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer. "Voor 100 miljoen euro kunnen we ook volgend jaar 350.000 kinderen van maaltijden voorzien. Nu leven scholen in spanning: hoe gaat het volgend jaar verder?"

Er is nog altijd geen geld vrijgemaakt. En of dat er komt, is onzeker. De nieuwe coalitie van PVV, VVD, BBB en NSC wil juist bezuinigen op onderwijs. 

'Hét moment om door te gaan'

D66 heeft al wel aangegeven morgen een motie in te dienen om voor volgend jaar de schoolmaaltijden weer mogelijk te maken. Kamerlid Ilana Rooderkerk: "Op ons initiatief zijn de eerste scholen begonnen met de gratis gezonde maaltijden. Met resultaat. Nu is niet het moment om op onderwijs te bezuinigen en de schoolmaaltijden af te pakken. Nu is het moment om er mee door te gaan."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
BasisonderwijsKind