Oorlog Israël en Hamas

Overal studentenprotesten, maar wat zijn nu precies die banden met Israël?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / Joris van GennipOveral studentenprotesten, maar wat zijn nu precies die banden met Israël?
RTL

Al wekenlang protesteren studenten op universiteiten in heel Nederland en over de rest van de wereld tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook. Een veelgehoorde eis is het beëindigen van samenwerkingen die de onderwijsinstellingen hebben in Israël. Maar welke banden hebben Nederlandse universiteiten eigenlijk met Israël, en waarom vinden demonstranten dat nou zo'n probleem?

Om te beginnen; vrijwel alle universiteiten in Nederland hebben inderdaad banden met Israëlische universiteiten. Dat is op zich niet zo bijzonder, want zulke banden zijn er met universiteiten over de hele wereld. Het uitwisselen van informatie en studenten en samenwerking in onderzoeken is in de academische wereld zeer gebruikelijk. 
 
Maar volgens de demonstranten is samenwerken met Israëlische universiteiten in het licht van de oorlog in Gaza problematisch. Zij wijzen bijvoorbeeld ook op het eerdere stopzetten van de academische banden met Rusland toen dat land twee jaar terug Oekraïne binnenviel.

'Etnische zuivering en genocide'

Evalien is student aan de Universiteit Leiden en zet zich als activist in voor het verbreken van alle samenwerkingen van haar universiteit met Israël. Volgens haar zijn de onderwijsinstellingen betrokken bij misstanden in Gaza. "Ze dragen bij aan de etnische zuivering, apartheid en nu ook genocide", zegt Evalien. "Onze universiteit heeft daar samenwerkingsverbanden mee, wat betekent dat onze universiteit bijdraagt aan al deze mensenrechtenschendingen."

Of het inderdaad om genocide gaat, is niet juridisch vastgesteld. Volgens het Internationaal Gerechtshof is er op dit moment nog te weinig bewijs om te oordelen of er daadwerkelijk genocide plaatsvindt in de Gazastrook. Maar ze waarschuwen Israël wel om daarvoor te waken.

Volgens de student is het Israëlische leger sterk verbonden met de universiteiten in het land, en wordt informatie van de universiteiten gebruikt voor militaire doeleinden. "Ze hebben daar mensen zitten waarmee ze informatie verzamelen, en projecten hebben om militaire aspecten te verbeteren, strategieën te verzinnen. Deze universiteiten worden actief gebruikt om de bezetting voort te zetten. Palestijnen worden door de universiteiten onderdrukt en in de gaten gehouden."

Pro-Palestijnse betogers bij universiteiten: 'Ze kunnen niet verrast zijn dat dit leeft'
Lees ook

Pro-Palestijnse betogers bij universiteiten: 'Ze kunnen niet verrast zijn dat dit leeft'

De Joods-Israëlische antropoloog Maya Wind onderzocht de verwevenheid van Israëlische universiteiten met de overheid en defensie in het land, en schreef daar een boek over. "Die banden zijn diep", zegt Wind. Ze noemt de Israëlische universiteiten 'de infrastructuur en laboratoria van de Israëlische militaire industrie'. Volgens Wind worden wapens en technologieën die tegen Palestijnen worden gebruikt, ontwikkeld op Israëlische universiteiten.

'Illegaal bewind'

"Maar de institutionele medeplichtigheid van Israëlische universiteiten gaat veel verder dan wapenproductie", zegt Wind. "Er zijn veel vakgebieden in de Israëlische academische wereld die hun onderzoeksagenda's geschikt hebben gemaakt aan de eisen van de Israëlische staat, en de Israëlische staat in feite helpen om al decennialang een illegaal militair bewind over miljoenen Palestijnen in stand te houden."
 
Wind is erg duidelijk als het gaat om hoe zij de positie van Nederlandse universiteiten ziet. "Het gaat om de manier waarop het Nederlandse universitaire systeem het Israëlische universitaire systeem financiert, legitimeert, normaliseert en al decennialang ongestraft Israël helpt om een apartheidsregime in stand te houden", zegt zij. "Ze hebben sterke banden met het Israëlische apartheidssysteem, en zijn nu nauw betrokken bij de Israëlische genocide in Gaza."
Maya Wind© Editorial / Marcel van den Bergh
Maya Wind
Jessica Roitman, hoogleraar Joodse Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam, denkt juist dat het verbreken van de banden met Israëlische instellingen geen goed idee is. "Ik vind het belachelijk. De samenwerkingen met onderzoekers en universiteiten uit Israël zijn juist belangrijk voor het vredesproces", zegt Roitman. 

'Veel Palestijnse studenten'

Volgens haar zijn juist studenten en professoren aan Israëlische universiteiten belangrijke aanjagers van protesten tegen de Israëlische overheid. "Ze willen het regeringsbeleid veranderen. Ze zijn erg betrokken bij sociale rechtvaardigheid en vredesactiviteiten. Veel universiteiten hebben bovendien Palestijnse studenten en medewerkers. Van de studenten aan de universiteit van Haifa bijvoorbeeld is 40 procent Palestijns", zegt Roitman.
 
"En als je de samenwerking stopt", zo zegt Roitman, "dan stopt je invloed als Nederland en als Nederlandse universiteit ook. Dan heb je geen invloed meer op wat de Israëlische universiteiten wel of niet doen."
Jessica Roitman© Editorial / Dirk Hol
Jessica Roitman

Toch willen deze groepen studenten dus dat hun universiteiten de samenwerkingen stoppen. Boycots dus. Die zijn van alle tijden, en veel studenten die meededen aan de protesten refereren dan ook naar de anti-apartheidboycots voor Zuid-Afrika eind vorige eeuw. Mede-oprichter van de internationale Palestijnse boycotbeweging BDS Omar Barghouti benoemt dat ook.

'Niks joods aan bezetting'

"Zoals de apartheid in Zuid-Afrika werd geboycot, zo willen we dat ook met de apartheid in Israël." De beweging wordt internationaal door critici nog weleens antisemitisch genoemd. Ook Roitman is kritisch op de beweging. "De propaganda van de BDS-beweging is dat het niet gericht is op individuele onderzoekers, maar dat is het wel." 

Barghouti zegt juist: "Niemand zou de staat Israël gelijk moeten stellen aan het jodendom of aan joden. Er is niks joods aan de illegale bezetting of aan de apartheid. En dus is er ook niks antisemitisch aan het demonstreren tegen een land en instellingen dat aan illegale bezetting, apartheid en nu aan genocide doet."

Voor student Evalien is het voor nu in ieder geval al positief dat erover gesproken wordt. "Drie, vier jaar geleden had niemand het hierover. Ik denk wel dat het een verschil maakt." 

"Deze beweging wil mensenrechtenschendingen stoppen", zegt ze. "Mijn universiteit heeft banden met Israëlische universiteiten. Ik ben onderdeel van mijn universiteit. Ik wil niet medeplichtig zijn. Ik wil een vrij Palestina. Daarom is het voor mij belangrijk dat die mensenrechtenschendingen worden gestopt en hiermee heb ik impact", besluit Evalien.

Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlEditie NL Link in bioIsraëlPalestijnse gebieden