Tienduizenden patiënten

Huisartsenketen Co-Med (nog) niet failliet, al zijn de zorgen nog niet weg

·Aangepast:
© ANP/HollandseHoogte / Eric BrinkhorstHuisartsenketen Co-Med (nog) niet failliet, al zijn de zorgen nog niet weg
RTL

Huisartsenketen Co-Med gaat is nog niet failliet verklaard. Tijdens een zitting in de rechtbank van Maastricht kwam het bedrijf alsnog met 20.000 euro over de brug, waardoor de openstaande rekening bij detacheringsbureau en de belangrijkste schuldeiser CareAbout betaald kan worden. Hoewel Co-Med na vandaag allesbehalve zorgenvrij is, kunnen tienduizenden patiënten in ieder geval voorlopig bij hun huisarts blijven.

Met de nadruk op voorlopig. Fred Louwerens, de incassant die CareAbout bijstaat, zegt dat hij nu ook namens andere schuldeisers geld bij Co-Med gaat opeisen. Hij zegt dat er in ieder geval vier andere schuldeisers zijn. 

"We gaan Co-Med nu sommeren om ook die schulden te voldoen", zegt Louwerens. Er volgt volgens hem een nieuwe rechtsgang als er niet betaald wordt. 

'Geen sprake van faillissement' 

Van een dreigend faillissement is 'geen sprake', meldt Co-Med zelf in een beknopte reactie. "Co-Med Zorg bv is een financieel gezonde organisatie en ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet."

In de jaarrekening over 2023 staat dat het bedrijf 1,9 miljoen euro winst maakte. Het eigen vermogen steeg van 1,8 miljoen tot 3,8 miljoen euro.

'Ernstige gezondheidsrisico's' 

Op papier lijken de cijfers dus goed, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. In april kwam uit dat de keten, die op dit moment 13 praktijken heeft, op de vingers werd getikt door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Toen werd duidelijk dat patiënten 'grote risico's' lopen vanwege 'ernstige tekortkomingen' in meerdere huisartsenpraktijken van Co-Med.

Zo waren praktijken bij spoedgevallen niet binnen 30 seconden bereikbaar en was er regelmatig niet op tijd een huisarts aanwezig. De inspectie houdt de praktijken van het bedrijf daarom een halfjaar nauwlettend in de gaten. 

Het was niet de eerste keer dat de praktijken van Co-Med in opspraak kwamen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA)  blokkeerde eind vorig jaar nog de overname van twee huisartspraktijken in Bergen op Zoom. De vestiging in Anna-Paulowna is al maanden gesloten. 

Zorgen om huisartsenketen Co-Med: 'Straks staat patiënt voor dichte deur'
Lees ook

Zorgen om huisartsenketen Co-Med: 'Straks staat patiënt voor dichte deur'

In april werd ook duidelijk dat Teleservices bv, een dochteronderneming van Co-Med, failliet was gegaan. Teleservices bv was het callcenter van de onderneming waar artsen gebruik van konden maken voor het maken van afspraken met patiënten. Volgens Co-Med stond dit bedrijf financieel los van de zorgtak. 

Aan die verklaring twijfelen schuldeisers, volgens De Volkskrant. Zzp’ers die aan Teleservices moesten factureren, werkten volgens de krant ook op de huisartsenpraktijken van Co-Med.

Wat doet Co-Med precies ? 

Co-Med werd in 2019 opgericht in Maastricht en nam in het hele land huisartsenpraktijken over. Vaak omdat huisartsen stopten en geen opvolgers konden vinden. De werkwijze binnen een praktijk veranderde na overname. Waar over het algemeen bij een 'gewone' praktijk de huisarts de eigenaar is, werkt Co-Med niet met vaste praktijkhouders. 

Het bedrijf is zelf de baas en neemt huisartsen in dienst of huurt zzp'ers in. De gedachte hierachter was dat Co-Med alle praktische zaken op zich neemt, zoals de communicatie met de patiënt. Hierdoor hoeven huisartsen zich alleen te richten op zorg verlenen. 

In werkelijkheid loopt het dus toch wat anders. Desalniettemin zou een faillissement van het bedrijf 'zorgelijk' zijn, vindt de Patiëntenfederatie. Ook al is er een noodplan opgesteld, tienduizenden patiënten zouden dan zonder huisarts zitten. "En er is al een tekort aan huisartsen."

Oproep

Ben je patiënt bij Co-Med en maak je je zorgen over de toekomst van het bedrijf? Of ben je onlangs vertrokken bij deze praktijk? Dan komen we graag met je in contact.  Mail de redactie, met je naam, je verhaal en (eventueel) je telefoonnummer.