Wereldwijd temperatuurrecord voor twaalfde maand op rij
En opnieuw een record. De wereldwijde temperatuurrecords worden nu twaalf maanden op rij verbroken. Ook in mei was het warmer dan ooit eerder gemeten in die maand, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.
Directeur Carlo Buontempo noemt dat 'schokkend, maar niet verrassend', aangezien het klimaat blijft opwarmen. De huidige reeks van warmste maanden zal over een aantal jaren zelfs relatief koel lijken.
Ook in mei was het iets meer dan 1,5 graden warmer dan tussen 1850 en 1900, de periode waarmee de wetenschappers van Copernicus Climate Service de huidige metingen altijd vergelijken.
Klimaatakkoord Parijs
Het was de elfde maand op rij dat de grens van 1,5 graden werd overschreden. Dat getal is internationaal vastgelegd als een belangrijke grens. In het Klimaatakkoord van Parijs hebben landen afgesproken dat ze zich zullen inspannen om de temperatuurstijging bij voorkeur daaronder te houden, en op zijn minst 'ruim onder de 2 graden'. Daarbij gaat het overigens om het gemiddelde op de lange termijn, dus over meerdere decennia.
"Omdat het telkens weer de warmste maand ooit gemeten is, valt het misschien al weer wat minder op. Maar dit is wel de twaalfde warmste maand op rij dat dit gebeurt", zegt RTL Nieuws-klimaatspecialist Heleen Ekker. "Een heel jaar lang dus van maanden met recordtemperaturen. In Nederland hoor je geregeld mensen hunkeren naar zon, na de vele regen die we gehad hebben. Begrijpelijk, maar je eigen beleving zegt dus bijzonder weinig over wat er met het klimaat wereldwijd aan de hand is. Het is belangrijk dat mensen dat beseffen."
Vooralsnog staat 2023 in de boeken als het warmste kalenderjaar uit de recente geschiedenis, maar volgens Copernicus vermoedelijk ook van de afgelopen 100.000 jaar. Volgens een ander rapport dat vandaag verscheen, is de kans zeer groot dat de komende vijf jaar een nieuw warmterecord wordt gevestigd.
'Sterke waarschuwing'
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) schat de kans dat dit gebeurt op 86 procent. De VN-organisatie noemt de nieuwste metingen en voorspellingen 'een sterke waarschuwing' dat de wereld de maxima uit het Klimaatakkoord van Parijs steeds dichter nadert.
"Elke graad extra opwarming van de aarde leidt tot meer en heviger weersomstandigheden. De zorgen over de hoge temperaturen, zowel 's nachts als overdag, in verschillende delen van de wereld, nemen onder veel klimaatwetenschappers dan ook nog altijd toe", zegt Ekker.
De kans dat het de komende vijf jaar minstens één kalenderjaar 1,5 graden warmer is op aarde dan voor de industriële tijd, is volgens de WMO-berekeningen 80 procent. Een decennium geleden was die kans volgens de WMO nog vrijwel nihil.
VN-chef António Guterres stelt in een verklaring dat 'we Russische roulette spelen met onze planeet'. Hij ziet echter nog steeds mogelijkheden om 'het gevecht om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden te winnen'. Dat moet dan wel in dit decennium gebeuren, zegt de VN-chef.