Europese verkiezingen

GroenLinks-PvdA grootste in Europa, PVV verliest nog een zetel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGroenLinks-PvdA grootste in Europa, PVV verliest nog een zetel
RTL

In de definitieve uitslag van de Europese verkiezingen heeft de PVV een zetel moeten inleveren ten opzichte van de voorspelling uit de exitpolls van donderdag. GroenLinks-PvdA blijft op 8 zetels en is daarmee de grootste, nu met een groter verschil dan eerder gedacht.

De zetel die de PVV moest inleveren ten opzichte van de eerdere voorspelling gaat naar Volt dat nu op twee zetels uitkomt. 

De partij van Geert Wilders leek op basis van een donderdag gepubliceerde exitpoll op 7 zetels af te stevenen. Na telling van 98 procent van de stemmen blijkt dat er dus eentje minder te worden. 
 

PVV-stemmers van november bleven nu voor groot deel thuis
Lees ook

PVV-stemmers van november bleven nu voor groot deel thuis

Bij de Europese verkiezingen in 2019 behaalden GroenLinks en PvdA samen nog 9 zetels. De PvdA had toen een sterke troef in handen met Frans Timmermans, die door de sociaaldemocraten naar voren was geschoven als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. 

De rest van de zetelverdeling komt overeen met de exitpoll van donderdag:

PVV-leider Geert Wilders blijft verheugd over de uitslag.  "Nog steeds de allergrootste winnaar met 5 zetels erbij!", twitterde hij kort na de bekendmaking.

Volt-leider Laurens Dassen spreekt van een 'fantastisch resultaat'.  De zetel die zijn partij erbij krijgt ten opzichte van de exitpoll, gaat ten koste van de PVV. "Ik denk dat het goed is voor Europa dat er een zetel afgaat bij een partij die Europa wil uithollen, en dat er een zetel bijkomt bij een partij die Europa wil versterken", zegt Dassen daarover.
 

 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.