Onderzoek Ipsos

PVV-stemmers van november bleven nu voor groot deel thuis

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPVV-stemmers van november bleven nu voor groot deel thuis
RTL

Een flink deel van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in november op de PVV stemden, ging gisteren niet naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de NOS.

Zo'n 56 procent van de eerdere PVV-kiezers, omgerekend bijna 1,4 miljoen mensen, bleef thuis. Ondanks dat won de PVV wel zes zetels. De partij van Geert Wilders ging van 1 naar 7 zetels in het parlement. En daar was Wilders tevreden mee, zei hij in onderstaande video:

"Veruit de grootste winnaar", zei Wilders.

Ook bij NSC was dat het geval. 59 procent van de kiezers van november ging deze keer niet stemmen, grofweg 800.000 mensen.

Ook bij de SP kwam meer dan de helft van de eerdere kiezers niet opdagen, maar bij die partij gaat het in absolute aantallen om minder kiezers. De SP liep een zetel in het Europees Parlement mis.

Hoge opkomst

De opkomst lag donderdag volgens de tweede exitpoll van Ipsos I&O op 46,8 procent. Dat is hoger dan bij de vorige Europese verkiezingen, maar nog steeds fors lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen, toen de opkomst 77,8 procent bereikte.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
VerkiezingenNederland