Oorlog in Gaza

VN: Hamas en Israël pleegden oorlogsmisdaden

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPVN: Hamas en Israël pleegden oorlogsmisdaden
RTL

Zowel Israël als Hamas heeft in de oorlog in Gaza oorlogsmisdaden gepleegd, oordelen onderzoekers voor de Verenigde Naties. Israël heeft zich volgens de VN ook schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid, vanwege het grote aantal burgerslachtoffers.

Bij de oorlogsmisdaden van beide partijen gaat het onder meer om martelingen, moorden en wrede en onmenselijke behandelingen. Israël zou daarnaast ook nog uithongering als oorlogsmethode hebben gebruikt door de Gazastrook volledig af te sluiten voor voedsel, drinken en medicijnen.

VN: waarschijnlijk groepsverkrachting door Hamas op 7 oktober
Lees ook

VN: waarschijnlijk groepsverkrachting door Hamas op 7 oktober

Israël werkte niet mee aan het onderzoek van de VN-onderzoekscommissie (COI) en noemt de uitkomst vooringenomen. Hamas heeft nog niet gereageerd.

1200 Israëliërs vermoord 

Het is het eerste uitgebreide onderzoek van de Verenigde Naties naar de gebeurtenissen van 7 oktober en daarna. Hamas vermoordde die dag zo'n 1200 Israëliërs, nam ongeveer 250 gijzelaars en maakte zich volgens de VN schuldig aan verkrachtingen en seksueel geweld. 

De oorlog duurt nu zo'n acht maanden. Deze video maakten we na de eerste week.

Bovendien hebben de onderzoekers bewijs gezien van onder meer lijkschennis, onthoofdingen en zijn video's gemaakt van mensen die voor de ogen van hun kinderen werden vermoord, 'voor propagandadoeleinden'.

Israël reageerde door de Gazastrook te bombarderen en binnen te vallen. Bij die oorlog zijn volgens de gezondheidsautoriteiten meer dan 37.000 Palestijnen gedood.

Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenIsraël