Alleen Roemenië nog

Hongaarse premier Orbán spreekt steun uit voor Rutte als hoogste baas NAVO

·Aangepast:
© ANPHongaarse premier Orbán spreekt steun uit voor Rutte als hoogste baas NAVO
RTL

De Hongaarse premier Viktor Orbán steunt Mark Rutte als volgende secretaris-generaal van de NAVO. Orbán lag lang dwars bij de benoeming, maar had gisteren een 'goed gesprek' met de Nederlandse demissionaire premier. Hij liet toen al doorschemeren hem te zullen steunen. Alleen Roemenië heeft nog geen steun uitgesproken voor Rutte.

Rutte beloofde Orbán gisteren een brief te sturen waarin hij zou ingaan op de twee voorwaarden die de Hongaarse premier aan zijn steun had verbonden. Hij beaamt dat hij als NAVO-topman Hongarije de ruimte zal blijven geven om buiten de NAVO-steun aan Oekraïne te blijven. Hongarije hoeft daarvoor geen personeel of geld bij te dragen, schrijft Rutte.

Eerdere uitlatingen

Ook komt hij terug op eerdere uitlatingen over Hongarije die volgens Boedapest weinig respectvol waren. Rutte heeft 'opgemerkt dat enkele opmerkingen die ik in 2021 heb gemaakt als premier van Nederland ongenoegen hebben gewekt in Hongarije', schrijft hij. Als NAVO-chef zal hij zich sterk maken 'om de eensgezindheid te bewaren en alle bondgenoten met dezelfde mate van begrip en respect te behandelen'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vanmorgen werd al bekendgemaakt dat Slowakije Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Roemenië heeft zijn eigen president Klaus Iohannis voorgedragen als nieuwe secretaris-generaal. Hij is Ruttes enige tegenkandidaat.

Rutte ligt al maanden op koers voor de functie, maar in Oost-Europa klonk er wel verzet tegen zijn kandidatuur. Aanvankelijk was ook Turkije kritisch over Ruttes voordracht, maar na een persoonlijk bezoek aan de Turkse president Erdogan gaf dat land al groen licht. 

Ook Slowakije steunt nu NAVO-kandidatuur Mark Rutte
Lees ook

Ook Slowakije steunt nu NAVO-kandidatuur Mark Rutte

Westerse bondgenoten als de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lieten al vroeg weten Rutte als de ideale kandidaat te beschouwen. Vanwege zijn dertien jaar ervaring als premier van Nederland en zijn grote netwerk in de wereld van de internationale politiek, wordt hij geschikt geacht voor de functie.

Rutte gaat een interessante tijd tegemoet als NAVO-baas. In Europa woedt een oorlog tussen Rusland en Oekraïne, precies aan de rand van het NAVO-grondgebied. Volgens de Russen is de uitbreiding van de NAVO een van de redenen voor de oorlog.