Vergunning afgegeven

Eerste Nederlandse F-16-toestellen 'spoedig' naar Oekraïne

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Eerste Nederlandse F-16-toestellen 'spoedig' naar Oekraïne
RTL

Op korte termijn stuurt Nederland de eerste F-16-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne die het land waren beloofd. Dat schrijft demissionair minister Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. De vereiste vergunning voor levering van militair materieel aan Oekraïne is inmiddels afgegeven.

Wanneer de eerste levering precies zal plaatsvinden wil het ministerie uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen, behalve dat het 'spoedig' zal zijn. Volgens een woordvoerder wordt nog steeds gemikt op ergens eind deze zomer.

Nederland heeft Oekraïne tenminste 24 F-16-vliegtuigen beloofd. Voordat de toestellen daadwerkelijk aan Oekraïne konden worden geleverd, moesten Oekraïense piloten worden getraind om in de F'16's te vliegen.

Luchtverdediging

Oekraïne zit te springen om de F-16's, die moeten helpen om het eigen luchtruim te verdedigen. De gevechtsvliegtuigen kunnen helpen om gaten te dichten in de Oekraïense luchtverdediging. Bovendien kunnen met de inzet van F-16's luchtverdedigingssystemen zoals de Patriots worden ontlast.

Wapensteun begint vruchten af te werpen aan front Oekraïne: 'De vaart is eruit'
Lees ook

Wapensteun begint vruchten af te werpen aan front Oekraïne: 'De vaart is eruit'

Over hoe de toestellen naar Oekraïne worden gebracht en wanneer dit precies gebeurt wil het ministerie niets zeggen. Zodra ze in Oekraïne zijn zullen ze een potentieel doelwit worden van de Russen. Daarom worden over operationele kwesties geen mededelingen gedaan.

Tempo

"In hoog tempo zijn Oekraïense piloten daarom getraind, zodat ze in de F-16's aan de slag kunnen", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Al voelt het voor Oekraïne zelf waarschijnlijk als een eeuwigheid, omdat de gevechtsvliegtuigen een groot verschil kunnen maken in de strijd tegen Rusland."

Demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot kondigde eind mei ook al aan dat de F-16's ook in Rusland kunnen worden ingezet:

Lees meer over
Kajsa OllongrenMinisterie van DefensieOorlog in Oekraïne