Bloed aan oor

Trump gewond aan oor na schietincident op campagnebijeenkomst

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APTrump gewond aan oor na schietincident op campagnebijeenkomst
RTL

Donald Trump is met bloed aan zijn oor van het podium geëvacueerd nadat er schoten zijn gehoord op een campagnebijeenkomst. De Republikeinse presidentskandidaat hief zijn vuist omhoog toen hij in veiligheid werd gebracht. De politie zegt dat de schutter is 'uitgeschakeld'. Naast de schutter zou er nog een dode zijn in het publiek.

Het team van Trump zegt dat hij 'in orde' is en naar een ziekenhuis in de buurt is gebracht. "Hij bedankt de politie voor het snelle optreden tijdens deze vreselijke daad", zegt Trumps woordvoerder. "Hij maakt het goed en wordt gecheckt in een ziekenhuis. Hij is veilig."

Verschillende Amerikaanse media zeggen dat het incident door de politie wordt behandeld als een moordaanslag op de Amerikaanse oud-president. Onder andere de FBI en de Secret Service zijn betrokken bij het onderzoek.  

Op beelden is te zien dat er direct na het schietincident paniek uitbrak: 

Het moment dat geschoten werd op de campagnebijeenkomst.

De campagnebijeenkomst was in de plaats Butler in de staat Pennsylvania. Trump greep met zijn hand naar zijn nek, voordat hij wegdook. De voormalige Amerikaanse president werd door de secret service, de dienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van Trump, van het podium gehaald en naar een auto gebracht.

Het publiek op de campagnebijeenkomst scandeerde 'USA, USA', terwijl Trump werd afgevoerd. Hij was daarbij omringd door beveiligers. Volgens de openbaar aanklager van Butler zou de kogel Trump 'geschampt' hebben. 

Erik Mouthaan: schietpartij zet campagne voor verkiezingen op de kop
Lees ook

Erik Mouthaan: schietpartij zet campagne voor verkiezingen op de kop

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de mogelijke aanslag op Donald Trump veroordeeld. Hij zegt dat er in Amerika geen plaats is voor dit soort geweld. "We moeten ons verenigen als één natie om het te veroordelen. Dit soort geweld is ziek", zei hij. 

Biden zegt verder dat hij 'dankbaar is om te horen dat het goed met hem gaat. Ik bid voor hem en zijn familie en voor iedereen die bij de bijeenkomst aanwezig was, terwijl we wachten op verdere informatie.' 

© AP

Ook andere prominente Amerikaanse politici hebben gereageerd. "Vanavond zijn alle Amerikanen dankbaar dat het goed lijkt te gaan met president Trump na een vreselijke aanval op een vreedzame bijeenkomst", schrijft de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat Mitch McConnell. "Geweld hoort niet thuis in onze politiek. Wij waarderen het snelle werk van de geheime dienst en andere instanties."

De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Hakeem Jeffries, zegt op X te bidden voor de oud-president. "Amerika is een democratie. Politiek geweld van welke aard dan ook is nooit acceptabel", schrijft hij. Ook Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson zegt te bidden voor Trump.

Lees meer over
Donald TrumpPolitiekAmerikaanse politiekLink in bioVerenigde Staten