Trump gewond aan oor

Erik Mouthaan: schietpartij zet campagne voor verkiezingen op de kop

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APErik Mouthaan: schietpartij zet campagne voor verkiezingen op de kop
RTL

De schietpartij op een bijeenkomst van Donald Trump zet de campagne voor de Amerikaanse verkiezingen op de kop, verwacht Amerika-correspondent Erik Mouthaan. Trump raakte gewond aan zijn oor en werd snel afgevoerd door zijn beveiliging. Zijn team heeft laten weten dat Trump 'in orde' is en wordt behandeld.

"Schokkend", zegt correspondent Erik Mouthaan over de gebeurtenissen. "Dit gaat de verkiezingen van 2024 op de kop zetten. Tot nu toe ging het vooral over of Joe Biden niet te oud is, en nog wel in orde. Vanaf nu zal het gaan over de veiligheid. Hoe kon dit gebeuren?"

Terwijl Trump sprak op een campagnebijeenkomst klonken plotseling schoten. Trump dook weg en werd door zijn beveiligers afgevoerd. Bekijk hier beelden van dat moment:

Beelden van het moment dat geschoten werd op de bijeenkomst van Trump.

De schutter is volgens CNN een 20-jarige man. De FBI meldt dat het een poging tot moord op Trump was. 

Mouthaan: "Het is een zorgwekkend signaal voor deze verkiezingen. Het roept natuurlijk meteen herinneringen op aan de moord op John F. Kennedy, en aan Ronald Reagan, die een moordaanslag overleefde. Er is een schokkende traditie van geweld richting presidenten."

Mouthaan zegt dat bekend is dat veel mensen Trump 'haten'. "Hij wordt flink beveiligd en veel bedreigd. Het is onduidelijk uit welke hoek dit geweld komt." 

Trump gewond aan oor na schietincident op campagnebijeenkomst
Lees ook

Trump gewond aan oor na schietincident op campagnebijeenkomst

Volgens Mouthaan moet publiek bij de rally's, de campagnebijeenkomsten van Trump, zich vooraf aanmelden en wordt iedereen gescreend. Op de locatie moet het publiek door een metaaldetector. Toch wordt niet altijd iedereen gecontroleerd. "Het controleren duurt soms zo lang dat de bijeenkomst al begonnen is. Dan wordt publiek er soms toch doorgelaten, zonder controle. Er zullen veel vragen komen over de beveiliging tijdens dit evenement."

Partijconventie gaat door

De Republikeinse conventie gaat ondanks de schietpartij bij Trumps campagnebijeenkomst in Pennsylvania gewoon door. Dat maakten de campagne van Donald Trump en het bestuur van de Republikeinse partij bekend op X. De conventie begint morgen in Milwaukee.

"President Trump kijkt ernaar uit om zich bij jullie te voegen in Milwaukee wanneer we doorgaan met onze conventie om hem te nomineren om te dienen als 47ste president van de Verenigde Staten", schrijft het partijbestuur RNC in een verklaring op X.

Lees meer over
Erik MouthaanDonald TrumpAmerikaanse verkiezingenVerkiezingenVerenigde Staten