Toeschouwer en verdachte dood

Trump geraakt door kogel tijdens toespraak: poging tot moord, zegt FBI

Door RTL Nieuws / Reuters / ANP··Aangepast:
© AFPTrump geraakt door kogel tijdens toespraak: poging tot moord, zegt FBI
RTL

De schutter die tijdens een campagnebijeenkomst van Donald Trump het vuur opende, is een 20-jarige man uit de staat Pennsylvania. Volgens de FBI was hij van plan geweest de oud-president te vermoorden. Trump werd in zijn oor geraakt door een kogel.

Terwijl Trump sprak op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania klonken er plotseling schoten. Daarna brak paniek uit. Trump dook weg en werd door zijn beveiligers afgevoerd. Daarbij stak hij met bebloed gezicht zijn vuist omhoog.

De verdachte heeft van buiten het terrein meerdere kogels afgevuurd. Volgens de geheime dienst bevond hij zich op een 'verhoogde positie'. Een persoon in het publiek is omgekomen, twee raakten zwaargewond. Trump werd daarnaast in zijn oor geraakt. 

Bekijk hier de beelden van het moment dat er schoten klinken:

Beelden van het moment dat geschoten wordt op bijeenkomst Trump

De geheime dienst, die oud-president Trump beschermt, heeft de schutter gedood. De FBI heeft de naam van de verdachte naar buiten gebracht, het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania.

Het motief van de schutter is niet bekend, meldt de FBI. Het is voor de dienst prioriteit om dat te achterhalen. Ook wordt onderzocht of er nog anderen bij betrokken waren. Het onderzoek zal dagen, weken misschien wel maanden duren, zei een woordvoerder tijdens een persconferentie.

Trump is inmiddels weer naar huis in New Jersey gevlogen. Op beelden van MSNBC is te zien dat hij zelf van de vliegtuigtrap loopt.

Doet denken aan moord John F. Kennedy

"Schokkend", noemt correspondent Erik Mouthaan de gebeurtenissen. "Dit gaat de verkiezingen van 2024 op z'n kop zetten. Tot nu toe ging het vooral over of Joe Biden niet te oud is, en nog wel in orde. Vanaf nu zal het gaan over de veiligheid. Hoe kon dit gebeuren?"

"Het is een zorgwekkend signaal voor deze verkiezingen. Het roept natuurlijk meteen herinneringen op aan de moord op John F. Kennedy, en aan Ronald Reagan, die een moordaanslag overleefde. Er is een schokkende traditie van geweld richting presidenten." Mouthaan zegt dat bekend is dat veel mensen Trump 'haten'. "Hij wordt flink beveiligd en veel bedreigd. Het is onduidelijk uit welke hoek dit geweld komt." 

Volgens Mouthaan moet publiek bij de rally's, de campagnebijeenkomsten van Trump, zich vooraf aanmelden en wordt iedereen gescreend. Op de locatie moet het publiek door een metaaldetector. Toch wordt niet altijd iedereen gecontroleerd. "Het controleren duurt soms zo lang dat de bijeenkomst al begonnen is. Dan wordt publiek er soms toch doorgelaten, zonder controle. Er zullen veel vragen komen over de beveiliging tijdens dit evenement."

President Joe Biden heeft Trump na het incident telefonisch gesproken. Eerder op de avond had Biden het geweld al scherp veroordeeld. "Het idee dat er politiek geweld is, of dergelijk geweld in Amerika, is gewoon ongehoord. Het is gewoon niet gepast. Iedereen, iedereen moet het veroordelen." 

Trump na de schietpartij.
Trump na de schietpartij.

Ook vicepresident Kamala Harris heeft op X van zich laten horen. Ze schreef te bidden 'voor hem, zijn familie, en iedereen die gewond is geraakt en getroffen is door deze zinloze schietpartij'. Ook waarschuwde ze voor escalatie van het geweld. "Voor geweld zoals dit is geen plaats in ons land. We moeten allemaal deze verschrikkelijke daad veroordelen en ons deel doen om ervoor te zorgen dat het niet leidt tot meer geweld."

Conventie gaat gewoon door

De Republikeinse conventie gaat ondanks de schietpartij bij Trumps campagnebijeenkomst in Pennsylvania gewoon door, maakten de campagne van Donald Trump en het bestuur van de Republikeinse partij bekend op X. De conventie begint morgen in Milwaukee.

"President Trump kijkt ernaar uit om zich bij jullie te voegen in Milwaukee wanneer we doorgaan met onze conventie om hem te nomineren om te dienen als 47ste president van de Verenigde Staten", schrijft het partijbestuur RNC in een verklaring op X.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Donald Trump Jr. laat weten dat hij met zijn vader heeft gesproken. Volgens Trump Jr. is zijn vader 'vol goede moed'. "Hij zal nooit stoppen met vechten om Amerika te redden, ongeacht wat radicaal links hem toewerpt", stelt Trump Jr.

Dochter Ivanka bedankt op X de veiligheidsdiensten voor het snelle handelen. Ook bedankt ze de mensen die voor haar vader en de andere slachtoffers bidden. "Ik blijf bidden voor ons land", schrijft ze. "Ik hou van je papa, vandaag en altijd."

Lees meer over
Donald TrumpJoe BidenMoordaanslag TrumpVerenigde Staten