Corona neemt weer toe, maar is dat eigenlijk erg?
Wie dacht dat corona inmiddels zo goed als verdwenen was, komt bedrogen uit. Deze zomer neemt het aantal besmettingen weer toe, blijkt uit onder meer metingen van het rioolwater. Maar is dat eigenlijk erg?
Sinds enkele weken ziet het RIVM een toename in het aantal mensen met luchtweginfecties. Dit komt vooral door het coronavirus, in het rioolwater is er een stijging in het aantal coronavirusdeeltjes te zien. Toch is dat geen reden tot zorg, laat een woordvoerder van het RIVM weten. "De absolute aantallen zijn nog relatief laag en ook de ziekenhuisopnames vallen erg mee."
De subvariant die nu het meest voorkomt in Nederland lijkt niet ziekmakender dan eerdere omikronvarianten, zegt Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Veel mensen zijn snotterig, maar het komt bij corona nog steeds vaker dan bij een verkoudheidsvirus voor dat mensen zich een paar dagen echt niet lekker voelen."
'Een enkeling overlijdt'
Doordat een grote groep afweer heeft opgebouwd door een eerdere corona-infectie of een vaccinatie is de kans om deze zomer met corona in het ziekenhuis of op de ic te komen klein. Toch belanden er volgens Rovers nog steeds mensen in het ziekenhuis door corona en een enkele keer overlijden mensen er aan. "Het is geen virus dat je graag doorgeeft aan iemand met een kwetsbare gezondheid."
Ook is nog altijd niet te voorspellen wie er langdurige klachten aan het virus overhoudt.
Onvoorspelbaarder dan griep
Corona is daarnaast onvoorspelbaarder dan een seizoensgriep. "Influenza is er vanaf eind december tot ongeveer half maart, daarna verdwijnt het. Corona verdwijnt niet, die komt het hele jaar in verschillende subvarianten voor, met verschillende pieken. Daarom heeft dit virus zeker in de zorg voor een langere periode meer impact dan de griep."
Wanneer die pieken zijn is minder voorspelbaar, dit heeft bijvoorbeeld te maken met wanneer mensen hun laatste infectie of vaccinatie hebben gehad.
Nieuwe vaccinatieronde
In het najaar van dit jaar start een nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Mensen vanaf 60 jaar krijgen een uitnodiging, maar ook zorgmedewerkers en alle mensen die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen komen in aanmerking voor een prik.
Mondkapjes in de Tour
Het huidige coronavirus is dit jaar een belangrijk thema bij de Tour de France. Er rijden besmette renners rond, zoals Geraint Thomas. Ook verlaten renners de Tour na een positieve test.
Vanwege de besmettingen dragen wielrenners als Jonas Vingegaard en Wout van Aert in hun hotel, in de bus en bij de start van elke rit een mondkapje. "We doen gewoon voorzichtig", liet sportief directeur Merijn Zeeman van de Nederlandse ploeg aan NOS weten.
Niet elk team neemt overigens maatregelen. De Tourorganisatie is voorlopig niet van plan een coronaprotocol in te voeren.
Boks in Olympisch team
Ook het Nederlands olympisch team neemt maatregelen om besmettingen te voorkomen. Bij de presentatie van het team vorige week gaven de sporters elkaar geen hand, maar een boks. Dit was op advies van de medische staf, bevestigde chef de mission Pieter van den Hoogenband tegenover RTL Nieuws.
"De boks is slechts één van de hygiëne-adviezen in ons protocol voor sporters richting de Olympische Spelen", vertelde Maarten Moen, chef-arts bij NOC*NSF. "Wij geven al jaren advies over de manieren waarop sporters kunnen voorkomen dat ze ziek worden in de aanloop naar of tijdens de wedstrijden, want ziekte kan direct leiden tot prestatieverlies."