Hygiëneadvies

Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

Door Nadia Micajkov··Aangepast:
© Sem van der Wal / ANPGeen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen
RTL

Het viel gisteren meteen op bij de presentatie van het Nederlandse olympische team: de sporters gaven elkaar geen hand, maar een boks. Het geven van een boks gebeurt op advies van de medische staf, bevestigt chef de Mission Pieter van den Hoogenband tegenover RTL Nieuws.

"De boks is slechts één van de hygiëne-adviezen in ons protocol voor sporters richting de Olympische Spelen", vertelt Maarten Moen, chef-arts bij NOC*NSF. "Wij geven al jaren advies over de manieren waarop sporters kunnen voorkomen dat ze ziek worden in de aanloop naar of tijdens de wedstrijden, want ziekte kan direct leiden tot prestatieverlies."

'Heeft zeker nut'

De boks heeft zeker nut, want het kan de verspreiding van virussen helpen voorkomen, en dan specifiek verkoudheidvirussen, zegt Joost Wiersinga, internist-infectioloog bij Amsterdam UMC. "Door handcontact verspreiden we virussen, want met je handen zit je aan je neus, mond en lichaamsoppervlak. Geef je een ander weer een hand, dan draag je makkelijk virusdeeltjes en bacteriën over." 

Het verspreiden vermindert wanneer je elkaar een boks geeft, want dan heb je minder lang en stevig contact.

Kabinet: testen en thuisblijven bij corona per direct niet meer nodig
Lees ook

Kabinet: testen en thuisblijven bij corona per direct niet meer nodig

In combinatie met andere maatregelen werkt 'de boks' nog beter, benadrukt Wiersinga, maar ook als geïsoleerde maatregel kan het al effect hebben. "Topsporters doen er vaak alles aan om zo fit mogelijk te worden en door geen handen te schudden verminder je het risico op virussen altijd een beetje."

Het valt op

Dat het gebruik van een boks nu extra opvalt heeft te maken met de manier waarop we kijken naar ziektes sinds de coronapandemie, zegt Moen. "De mindset bij de sporters is veranderd na corona. Tijdens corona waren maatregelen zoals een boks geven verplicht, waardoor het als negatief werd ervaren. Nu is het positiever. Als sporters het doen, kiezen ze daar zelf voor, en zijn ze zich ervan bewust dat ze daarmee de kans op presteren zo groot mogelijk maken."

De boks is slechts één van de vele hygiëne-adviezen op het gebied van infectie-preventie, vertelt Moen. "We hebben het ook met sporters gehad over sociaal gedrag: wanneer zie je wel of niet iemand? En in sommige gevallen adviseren we het dragen van een mondkapje."

Dat laatste heeft vooral betrekking op de stafleden, legt Moen uit. "Als zij bijvoorbeeld in de metro van Parijs zijn, een vervoersmiddel waar sporters zelf niet zo snel mee zullen reizen, dan raden we een mondkapje aan." 

Daar staan sneller mensen tussen die bijvoorbeeld kwakkelend op weg zijn naar hun werk. En dat is nadelig, legt Moen uit, want als stafleden ziek worden, kunnen ze ook een sporter aansteken.

Andere landen

Nederland is niet het enige land dat rekening houdt met hygiëne om ziektes te voorkomen. Van Groot-Brittannië is bekend dat zij, net als Nederland, sinds 2012 al aandacht hieraan besteden. 

Volgens Moen houden meerdere top 10-landen rekening met de kans op infecties, simpelweg omdat prestaties kan verhogen. "Maar er zijn er ook nog genoeg die er niet mee bezig zijn. Uiteindelijk verschilt het per land hoe ze daarmee omgaan."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS