Bijwerkingen make-up

Gebruik wimper-serum is niet zonder risico: 'Mijn huid is voor altijd verpest'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Rebecca NooyenGebruik wimper-serum is niet zonder risico: 'Mijn huid is voor altijd verpest'
RTL

"Altijd al gedroomd van lange, volle wimpers?" Zo worden wimperserums door verschillende webshops aangeprezen. Ze zijn al jaren populair onder liefhebbers van lange wimpers die liever geen extensions of plakwimpers gebruiken. Maar het gebruik van zo’n serum gaat niet altijd goed. Rebecca gebruikte het zes maanden lang en kampt nu, twee jaar later, nog steeds met huidproblemen.

Rebecca Nooyen (25) vertelt aan RTL Nieuws dat ze drie verschillende huidaandoeningen heeft gekregen door het gebruik van een wimperserum: blepharitis (chronische ooglidrandontsteking), dermatitis (ontstekingen op de huid) en rosacea. "Ik heb het zes maanden gebruikt. Op een ochtend werd ik wakker en zat m’n hele gezicht vol met rode bultjes. Het jeukte enorm en was heel vervelend."

Ze ging ermee naar de huisarts. Na allerlei allergieën te hebben uitgesloten, werd al snel duidelijk dat de reactie ontstond door een stof uit het wimperserum. "Ik heb vervolgens zes maanden lang een zwaar medicijn op mijn huid gesmeerd om van de klachten af te komen. Dit heeft wel een beetje geholpen, maar mijn huid is er een heel stuk dunner en gevoeliger van geworden."

Pigmentvlekken

Het is niet voor het eerst dat slecht nieuws over de serums naar buiten komt. In 2018 werd duidelijk dat een veelgebruikt serum van het Kruidvat kon zorgen voor pigmentvlekken op oogleden. Hierdoor veranderde de oogkleur van sommige gebruikers zelfs blijvend. 

Huiduitslag na gebruik van het wimperserum.© Rebecca Nooyen
Huiduitslag na gebruik van het wimperserum.

Dit serum van het Kruidvat bevatte een werkend bestanddeel, bimatoprost, dat als medicijn wordt gebruikt voor mensen met glaucoom. Omdat het Kruidvat hiermee een cosmetisch product op de markt had gebracht dat geneesmiddelen bevatte, kreeg de drogist een boete en werd het product van de markt gehaald. 

Lotgenoten

Intussen zijn talloze variaties van dit serum op de markt verschenen. Zonder bimatoprost, maar wel vol andere stoffen waar nooit onderzoek naar is gedaan.  

Rebecca ging op onderzoek uit en trof al snel lotgenoten die last hadden van soortgelijke reacties op hun huid en ook problemen kregen met hun ogen. Toen ze contact opnam met de fabrikant van het product om te vertellen wat er bij haar was gebeurd, werd ze van het kastje naar de muur gestuurd.

Nu, twee jaar later, is ze dus nog steeds niet af van de gevolgen. "Ik gebruik een hele waslijst aan producten om mijn huid onder controle te houden." Voor het gebruik van het serum had ze nooit last van een moeilijke huid. Bovendien hebben de vele bezoekjes aan de dermatoloog en het zoeken van de juiste producten voor haar huid haar veel tijd en geld gekost. 

"Ik wil dat mensen weten wat de gevolgen kunnen zijn van het gebruiken van zo’n product. Ik moet dit de rest van mijn leven onder controle zien te houden, dat gun ik echt niemand."

'Geen nieuwe ontwikkelingen'

RTL Nieuws sprak in 2018 met oogarts Richard Zegers over de klachten van de wimperserums. Zegers was destijds van mening dat er een duidelijke bijsluiter of waarschuwing bij het product moest komen, "Omdat mensen vaak niet weten dat het een medicijn is met mogelijke bijwerkingen." Zegers nam hierna zelf contact op met instanties, waarna het middel van het Kruidvat verboden werd. 

De oogarts vertelt nu dat hij er sindsdien amper nog iets over heeft gehoord. "Toevallig hebben we met een groep glaucoomartsen bij onze laatste vergadering het wimperserum nog besproken, maar er waren geen nieuwe ontwikkelingen." 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
NVWAMake-upLink in bio