Boze dierenvrienden

Turken vrezen 'massamoord' op 4 miljoen straathonden, protest tegen nieuwe wet

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© EPA Turken vrezen 'massamoord' op 4 miljoen straathonden, protest tegen nieuwe wet
RTL

Onrust en verdeeldheid in Turkije: de regering staat op het punt een nieuwe wet aan te nemen die het mogelijk maakt om vier miljoen straathonden te laten inslapen. In verschillende steden wordt geprotesteerd tegen de wet, waarover het Turkse parlement maandag stemt.

Volgens president Erdoğan veroorzaakten zwerfhonden de afgelopen vijf jaar 55 doden, honderden gewonden door hondenbeten, 3500 auto-ongelukken en een stijging van het aantal patiënten met hondsdolheid. "Onacceptabel", noemt de regering het. "Het is tijd voor radicale maatregelen."

Naar schatting zijn er zo'n vier miljoen honden die op straat leven, zonder duidelijke eigenaar. In veel buurten en wijken gaat dat heel goed en krijgen de honden het overgebleven vlees van de slager te eten en zorgen buurtbewoners dat er vers water voor de dieren klaarstaat. De dieren zijn de lievelingetjes van de buurt. Op andere plekken zijn de honden onverzorgd en agressiever tegen mensen. 

Eerder maakte RTL Nieuws onderstaande video, over een bijzondere zwerfhond in Turkije: 

"We hebben een zwerfhondenprobleem dat in geen enkel ander beschaafd land bestaat", zei Erdoğan onlangs. Als de nieuwe wet wordt aangenomen, mag een asiel een hond laten inslapen als het dier niet binnen dertig dagen wordt geadopteerd. Dat schiet in het verkeerde keelgat van veel Turken, die dit zien als een regelrechte oproep tot moord op straathonden. 

Onder het mes

De voorgestelde wetgeving heeft in tientallen steden geleid tot protesten op straat en op sociale media. Sommige mensen namen zelfs hun eigen hond mee naar de protesten. Over de 'hondenmoord' zijn inmiddels ook talloze opiniestukken verschenen in zowel Turkse kranten als anderstalige media. 

Daarin worden ook andere, diervriendelijker oplossingen genoemd. Zo ziet een Turkse dierenartsvereniging liever dat de honden worden gecastreerd of gesteriliseerd, zodat ze zich niet kunnen voortplanten en de populatie uiteindelijk zal slinken. Dierenartsen van die organisatie stellen dat daarvoor 70 procent van de dieren onder het mes zal moeten. 

Schurftuitbraak bij dieren na overstroming Turkije: 'Regering interesseert het niet'
Lees ook

Schurftuitbraak bij dieren na overstroming Turkije: 'Regering interesseert het niet'

In 2004 werd er nog een dierenwet aangenomen die het recht van de straathonden en -katten op veilig op straat te leven vast heeft gelegd. Ironisch genoeg werd ook die wet door Erdogan voorgesteld. Volgens die wet moeten de zwerfdieren gevaccineerd en gesteriliseerd worden. In de praktijk gebeurt dat vaak niet. Bovendien zijn er te weinig opvangplekken, naar schatting zo'n 90.000 door het hele land. 

'Meedogenloze dood'

Ook in Nederland wordt door dierenorganisaties met afschuw gereageerd op het wetsvoorstel. Onder andere Animal Heroes is een petitie gestart. De organisatie spreekt van een 'meedogenloze dood' die moet worden voorkomen. Party of the Animals noemt het plan 'wreed en ineffectief'. "Er wordt niets gedaan om broodfokkers te verbieden. En mensen die hun huisdieren in de steek laten en gemeenten die hun verantwoordelijkheid niet nemen, worden amper straffen opgelegd." 

'Een straf van God'

Protesterende Turken vergelijken de op handen zijnde wet met de zogenoemde 'massamoord' op straathonden in Istanbul in 1910. Ook destijds, toen het Ottomaanse Rijk in verval raakte, werd gezegd dat zwerfhonden niet bij een beschaafd land passen en wist de overheid niet goed wat te doen met de dieren.

Naar schatting werden toen 80.000 honden gevangen in Istanbul. De honden werden vervolgens per schip naar een eilandje voor de kust gebracht, in de Zee van Marmara. Daar zijn ze vrijgelaten, zonder water, zonder eten, om daar uiteindelijk te sterven. Volgens oude legendes konden de inwoners van Istanbul de beesten aan land nog horen janken. Een aardbeving die vrij snel daarna volgde, in 1912, werd door veel dierenliefhebbers gezien als 'een straf van God'.  

Lees meer over
DierenwelzijnDierenHuisdierenAdoptieHondHondsdolheidTurkije