Op vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië? 'Bloedhete week voor de boeg'

Vakantiegangers hebben een 'bloedhete week voor de boeg', zegt meteoroloog Nicolien Kroon. In Frankrijk belooft het vandaag en morgen erg warm te worden. Voor bijna het hele zuiden van Frankrijk is code oranje afgegeven. Maar ook in Spanje en Italië wordt het de hele week nog bijna 40 graden.
De Franse gebieden waar code oranje is afgegeven zijn populair onder Nederlandse toeristen. Zo worden onder andere regio's rondom Bordeaux, de Dordogne, de Provence en delen van Corsica getroffen door het warme weer.
Bekijk hier wat de gevaren van oververhitting zijn:
40 graden in Frankrijk
"De hitte zit vandaag vooral in het zuiden van Frankrijk, daar gaat het richting de 40 graden. Ook in de omgeving aan de Middellandse Zee, bij Montpellier, Marseille en Nice, zal de temperatuur tot 38 of 39 graden stijgen."
Hetzelfde geldt voor de Provence, eveneens populair onder Nederlandse vakantiegangers. "Ook hier wordt het net onder de 40 graden, maar vanaf woensdag trekt de hitte een klein beetje weg. Vanaf donderdag wordt het hier een graadje of 30 of 31."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In Italië zijn deze week vergelijkbare temperaturen te zien. In de punt van de laars, op Sardinië en Sicilië, wordt het allemaal richting de 40 graden en ook in Rome blijft het de hele week rond de 35. Waar je wel meer verkoeling vindt: in het noorden van Italië, rondom de grote meren. "Ook de hoogte in de Alpen brengt verkoeling. Iedere 1000 meter die je stijgt, is de temperatuur zo'n 6 graden koeler."
Ook Spanje bloedheet
In Spanje blijft het onverminderd bloedheet de hele week. "In het binnenland, bij Zaragoza, wordt het zo'n 40 of 41 graden, maar meer naar het zuiden, bij Sevilla en Granada, kan het zelfs 43 graden worden."
"Deze hitte lijkt wel de hele week te blijven. Het binnenland bij Madrid is super heet, rond Barcelona aan zee kan het wat aangenamer en koeler voelen, maar ook de stad zelf blijft erg warm."

De hitte in Spanje kan wel wat aangenamer voelen dan in Frankrijk, omdat de luchtvochtigheid hier lager is. "De gortdroge hitte in Spanje is beter vol te houden, want de hogere vochtigheid in Frankrijk zorgt ervoor dat het al snel warmer aanvoelt." Wel waarschuwt Kroon voor de droge hitte: "Hierdoor merk je minder dat je zweet, en dus veel vocht verliest."
Warme nachten
En niet alleen overdag, maar ook in de nachten blijft het erg warm op vakantie. In Spanje en Frankrijk koelen de nachten af naar zo'n 25 graden, wat toch weer 15 graden koeler is dan de temperatuur overdag.
Oververhitting in de nacht
Maar voor oververhitting hoeft de vakantieganger zich 's nachts geen zorgen te maken. Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de RadboudUMC vertelt aan RTL Nieuws dat het zelfs op de heetste plekken in Zuid-Europa 's nachts niet warmer wordt dan 23 tot 26 graden. "Dat is warm, maar niet schadelijk voor je lichaam."
"Als je de ramen van de caravan openzet en een ventilator aanzet, komt er windstroming, een gunstige factor voor verkoeling."
Maar vergeleken met een gemiddelde Nederlandse nacht van rond de 16 graden is het alsnog een groot verschil.
Zo ga je met de hitte om
Ben jij op een van deze plekken op vakantie? Leef dan een beetje met het ritme van het land mee. "Die landen hebben niet voor niets siësta's. Houd je rustig op het heetst van de dag en blijf in de schaduw."
Kroon benadrukt dat de zonnekracht in deze zuidelijke vakantielanden een stuk hoger is dan in Nederland. "In Nederland verbrand je bij een UV-index van 6 al binnen 15 tot 20 minuten. Dit kan in Spanje of Frankrijk al binnen 10 minuten", waarschuwt de meteoroloog. En zorg dat je genoeg water drinkt.