Soldaten verdacht van verkrachting

Militaire basis Israël aangevallen door extreemrechtse menigte, eisen vrijlating militairen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Editorial / AFPMilitaire basis Israël aangevallen door extreemrechtse menigte, eisen vrijlating militairen
RTL

In Israël zijn flinke protesten uitgebroken nadat negen Israëlische militairen werden aangehouden en ondervraagd over een vermeende groepsverkrachting van een Palestijnse gevangene. Een menigte bestormde het gebouw waar de militairen werden verhoord en ook de bewuste gevangenis waar het incident plaatsvond. Ook verschillende politici sloten zich bij de bestorming aan.

Het complex in Beit Lahid waar de militairen werden verhoord, werd vandaag aangevallen door een grote groep extreemrechtse Israëliërs die het niet eens waren met de arrestatie van de militairen. 

Zij werden verhoord door de Israëlische militaire politie in verband met de verdenking van een groepsverkrachting van een Palestijnse gevangene. Ook de militaire gevangenis, op het complex van de militaire basis Sde Teiman, werd door extreemrechtse Israëliërs bestormd.

'Hebben in straffeloosheid kunnen opereren'

"We zien nu dat extreemrechtse demonstranten met steun van extreemrechtse parlementsleden de eigen gevangenissen bestormen en dat Israëlische soldaten de confrontatie aangaan met Israëlische militaire agenten terwijl een onderzoek loopt. Dat laat zien hoe lang deze groepen in complete straffeloosheid hebben kunnen opereren", zegt Midden Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam.

De emoties liepen hoog op bij de basis, zo is te zien op onderstaande beelden:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Palestijnse man die zou zijn misbruikt, was volgens het Israëlische leger onderdeel van een elite-eenheid van Hamas. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis met flinke verwondingen.

Op dit moment zou volgens de Israëlische politie de rust zijn wedergekeerd, maar op beelden op sociale media lijkt dat nog niet helemaal het geval te zijn. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft inmiddels op het incident gereageerd. In een statement keurde hij het aanvallen van de basis af en riep hij op tot kalmte. De minister van Defensie, Yoav Gallant, zei: "Ook in moeilijke tijden staat niemand boven de wet. Niemand mag in een legerbasis inbreken."

Leger vaker beschuldigd

De aanleiding voor de arrestaties van de militairen, vermeend seksueel misbruik van een gevangene, is een beschuldiging waar het leger in Israël vaker mee te maken krijgt. In een onderzoek van de Verenigde Naties getuigden Palestijnse gevangenen over mishandeling, aanvallen van honden en seksueel wangedrag. 

Eerder berichtten klokkenluiders in het Israëlische leger ook al over misstanden. Zo zouden Palestijnen zonder verdoving geopereerd worden en worden gemarteld uit wraak. In veel Israëlische gevangenissen zitten daarnaast Palestijnen vast zonder proces en zonder te weten waar ze van worden verdacht, dat zie je in onderstaande video:

Ook Midden Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam weet dat Sde Teiman 'een zeer beruchte militaire basis is'. "Het ligt in de Negev-woestijn, zo'n 35 kilometer van Gaza. Hier worden veel Palestijnen vastgehouden die Israël in Gaza heeft opgepakt onder een specifieke wet die het leger toestaat om mensen voor 45 dagen vast te houden zonder arrestatiebevel. Wie daarna nog verdacht wordt van banden met Hamas gaat naar het normale gevangenissysteem, waar Israël duizenden Palestijnen gevangen houdt. De rest wordt vrijgelaten, zonder uitleg of excuses."

"Sde Teimann is berucht door de omstandigheden die door ex-gevangenen, advocaten en klokkenluiders worden gemeld", zegt Nagtzaam. "Gevangenen zijn bijna 24 uur per dag geboeid en vaak geblinddoekt, en moeten in hun ondergoed in stressposities zitten." Tientallen Palestijnen zouden Sde Teimann niet hebben overleefd.

Veel vrijgelaten Palestijnse 'gevangenen' zijn minderjarigen zonder aanklacht
Lees ook

Veel vrijgelaten Palestijnse 'gevangenen' zijn minderjarigen zonder aanklacht

"Extreemrechts heeft maanden vrij spel gehad. In de Westelijke Jordaanoever, maar ook in de rest van Israël. Zie ook de momenten waarop voedseltrucks richting Gaza werden geblokkeerd of aangevallen, of de honderden aanvallen van extreemrechtse kolonisten op Palestijnen op de Westoever. Dit alles hebben ze straffeloos kunnen doen, en ze voelen zich absoluut sterk door de steun die ze uit de regering hebben gekregen."

Lees meer over
Militaire basisIsraël