Conclusie toezichtsorgaan VN

Negen medewerkers van UNRWA mogelijk betrokken bij Hamas-aanval

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / AFP / Omar Al-QattaaNegen medewerkers van UNRWA mogelijk betrokken bij Hamas-aanval
RTL

Negen medewerkers van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, waren mogelijk betrokken bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober. Dat concludeert het toezichtsorgaan van de Verenigde Naties dat onderzoek deed naar de beschuldigingen tegen UNRWA-personeel.

"We hebben genoeg informatie om actie te ondernemen, dat wil zeggen, om deze negen individuen te ontslaan", zegt VN-woordvoerder Farhan Haq.

Onderzoek afgerond

Hag laat weten dat het onderzoek naar negentien medewerkers is afgerond. In negen gevallen was te weinig bewijs om uit te gaan van mogelijke betrokkenheid. Bij één persoon was er helemaal geen bewijs.

De overige negen, die dus mogelijk hebben geholpen bij de aanval op 7 oktober, zijn ontslagen. 

Israël noemt VN-rapport over organisatie UNRWA 'ontoereikend'
Lees ook

Israël noemt VN-rapport over organisatie UNRWA 'ontoereikend'

Het is niet bekend wat hun rol eventueel was bij de aanval van Hamas, waarbij zo'n 1200 mensen werden gedood, onder wie veel Israëlische burgers. Die dag bleek het startschot te zijn van de oorlog in de Gazastrook, die inmiddels bijna tien maanden duurt en bijna 40.000 Palestijnen het leven heeft gekost.

Financiering gestopt

Eerder dit jaar zei Israël dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij Hamas in de aanloop naar 7 oktober. In reactie daarop besloten veel landen de financiering van de UNRWA stop te zetten

Volgens de organisatie betekende dat een ramp voor de Palestijnse bevolking in Gaza, van wie een groot deel moest vluchten door de oorlog.

Huidziektes Gaza

De overvolle vluchtelingenkampen in Gaza zijn in combinatie met de hitte ware besmettingshaarden geworden. Er is een polio-uitbraak en veel kinderen hebben een ernstige huidaandoening. De oorzaak is het gebrek aan goed eten en afdoende hygiëne.

Lees meer over
VNHamasOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraël