Premier Schoof vindt zaak rondom Mikael (11) 'heel ingewikkeld en ongemakkelijk'
Premier Dick Schoof vindt de uitzetting van de in Nederland geboren Mikael (11) en zijn moeder naar Armenië 'heel ingewikkeld'. Dat liet hij weten in het RTL 4-programma Humberto à Paris.
Vorige week oordeelde de Raad van State dat Mikael 'terug' moet naar Armenië, een land waar hij nog nooit is geweest. De in Nederland geboren Mikael en zijn moeder zijn volgens de hoogste bestuursrechter te lang uit beeld geweest bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarom mogen ze niet in Nederland blijven en moeten ze naar Armenië vertrekken.
De moeder van Mikael kwam veertien jaar geleden vanuit Armenië naar Nederland en vroeg hier asiel aan. Die aanvraag werd afgewezen, maar ze vertrok niet. Moeder Gohar bleef in Nederland en beviel 11 jaar geleden van een zoon: Mikael. We spraken hem eind juli over de onzekerheid waarin hij verkeert.
Begrip voor vrienden en familie van Mikael
Tienduizenden mensen ondertekenden een petitie waarin wordt opgeroepen om Mikael een verblijfsvergunning te geven. De 79-jarige Eduard Disch ging zelfs bijna 30 dagen in hongerstaking om te pleiten voor een kinderpardon. Schoof begrijpt heel goed dat het zwaar is voor Mikael en zijn moeder, en dat vrienden en familie zich verzetten tegen de uitzetting. Dat vertelde hij gisteravond, zie je in onderstaande video:
Tegelijkertijd staat de premier achter het besluit van de hoogste rechter, vertelde hij. Zijn kabinet, bestaande uit de PVV, VVD, NSC en BBB, wil migratie sterk aan banden leggen. Schoof ziet de uitzetting van Mikael echter niet als een symbolische zaak om dit aan te tonen. Het besluit rondom Mikael gaat volgens hem om een 'individuele zaak'. Schoof zegt verder vertrouwen te hebben in 'de integriteit van de hoogste rechter, de immigratiedienst en de minister'.
De minister in kwestie is Marjolein Faber van Asiel en Migratie. Ze herhaalde eerder dat ze niet de bevoegdheid heeft om de situatie van Mikael en zijn moeder te veranderen. "We gaan geen uitzonderingen maken", zei ze. "Ik geef hem geen hoop." Hoewel de verantwoordelijkheid voor asielkwesties bij de IND ligt, staat in de wet nog wel dat de minister deze discretionaire bevoegdheid heeft.
PVV-leider Geert Wilders deelde op X een bericht over het besluit van Faber: "Eindelijk een minister met een rechte rug!", schreef hij. Daar wilde Schoof niet op ingaan.
'Ongemakkelijk'
Schoof, die eerder zelf de hoogste baas van de IND was, noemt het 'ongemakkelijk' dat asielzoekers zo lang kunnen procederen. Vanaf 2019 hebben Mikael en zijn moeder meerdere keren een aanvraag voor een verblijfsvergunning ingediend. Tot 2019 konden kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland waren, onder bepaalde voorwaarden zo'n verblijfsvergunning krijgen.