Duizenden Indiase dokters staken na verkrachting en moord op collega
Een Indiase vrouwelijke arts in opleiding ging na een dienst van 15 uur even liggen in een zaaltje in een ziekenhuis in Kolkata. Het was de laatste keer dat ze levend gezien werd. Indiase artsen zijn woedend en staken al zes dagen. "Het ziekenhuis is ons thuis, en zelfs daar zijn we niet veilig."
Het lichaam van de 31-jarige dokter werd de volgende ochtend teruggevonden. Uit autopsie bleek dat de arts was mishandeld, verkracht en vermoord. De politie heeft een verdachte aangehouden, die wat klusjes deed in het ziekenhuis.
Volgens de Indiase doktersvakbond 'staat het symbool voor de anarchie en onveiligheid in ziekenhuizen'.
Driekwart krijgt te maken met geweld
Maar liefst driekwart van het medische personeel in India zegt te maken te krijgen met geweld. Sinds de moord op de arts staken duizenden artsen. In sommige ziekenhuizen worden alleen nog strikt noodzakelijke behandelingen uitgevoerd.
De artsen eisen gerechtigheid voor het slachtoffer, onderzoek naar de omstandigheden en concrete veiligheidsmaatregelen in ziekenhuizen, zoals veiligheidscamera's.
In hun doktersjassen en met stethoscopen nog om gaan ze de straat op. Ze houden borden omhoog met teksten als: 'Het ziekenhuis is ons thuis, en zelfs daar zijn we niet veilig'.
Diensten van 24 uur
Vooral vrouwelijke artsen zijn kwetsbaar. "In India zijn de afgelopen jaren vrouwen steeds meer gaan werken. Ze maken carrière en ontwikkelen zich, maar worden ook steeds meer blootgesteld aan geweld", zegt Anniek Groothuis van Plan International. "Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer naar hun werk toe, of in de late uren."
Dat geldt ook ín ziekenhuizen. Diensten van 24 uur zijn niet ongebruikelijk. En als dokters dan ergens willen uitrusten, zijn ze vaak aangewezen op wachtruimtes of zaaltjes, zonder beveiliging of toezicht. Dat is ook waar de 31-jarige arts in opleiding werd verkracht en vermoord.
Seksueel geweld breed probleem in India
"India is een van de onveiligste landen ter wereld voor meisjes en vrouwen, het is echt een probleem van de hele samenleving",, zegt Groothuis. In India worden volgens officiële statistieken 86 vrouwen per dag verkracht.
Groothuis vermoedt, net als veel andere experts, dat dit slechts het topje van de ijsberg is. "Meldingen van seksueel geweld worden lang niet altijd serieus genomen, handhaving laat te wensen over en er heerst een groot taboe op melden." Ook wetgeving is soms nog achterhaald, zo bestaat er volgens de Indiase wet geen verkrachting binnen het huwelijk, zelfs niet als de man zijn vrouw dwingt tot seks.
Een simpele oplossing is er niet, denkt Groothuis. "Het begint bij erkenning van het probleem. En je wilt denkbeelden over seksueel geweld en genderongelijkheid aanpassen, het liefst al op jonge leeftijd."
Hoopvol is wel dat Indiase vrouwen 'steeds meer hun plekje opeisen', zegt Groothuis. "Eigenlijk kan je wel zeggen dat de vrouwen in India sneller zijn veranderd dan de samenleving om hen heen."