Kritiek op film It Ends with Us: 'Huiselijk geweld is allesbehalve romantisch'
De film It Ends with Us is vorige week in première gegaan en verbreekt het ene na het andere record. Toch is er veel te doen om de marketing van de film. Huiselijk geweld zou te romantisch worden neergezet en onderschat. "Huiselijk geweld is allesbehalve romantisch."
It Ends with Us vertolkt het verhaal van Lily Bloom, gespeeld door actrice Blake Lively. De vrouw heeft een relatie met neurochirurg Ryle Kincaid (Justin Baldoni). In de film zie je hoe de relatie verandert van liefdevol naar gewelddadig. Het verhaal is een verfilming van het boek van schrijfster Colleen Hoover, die in haar jonge jaren huiselijk geweld van dichtbij meemaakte. De moeder van Hoover werd mishandeld door haar vader.
De regisseur en hoofdrolspeler Baldoni wilde met de verfilming huiselijk geweld en de gevolgen daarvan op de kaart zetten. Hij betrok ook een stichting die zich inzet tegen huiselijk geweld bij het maken van de film.
'Twee agenda's
De kritiek op de film gaat dan ook vooral over de marketingcampagne rondom de première. "Het lijkt erop dat er twee afzonderlijke agenda's waren", zegt bijvoorbeeld Mik Zazon. De Amerikaanse influencer zat als tiener zelf in een gewelddadige relatie. Ze vindt dat huiselijk geweld treffend is neergezet in de film, maar stoort zich aan hoe er reclame voor wordt gemaakt. Ook vindt ze dat de kijkers moeten worden gewaarschuwd voor beelden uit de film die voor slachtoffers schokkend kunnen zijn om te zien.
"Aan de ene kant heb je acteur Justin die pleit voor overlevenden van huiselijk geweld. Aan de andere kant heb je Blake die zegt: trek een gebloemde jurk aan, ga uit met je meiden en kom naar het theater, het wordt een geweldige tijd." Met Blake, verwijst Zazon naar actrice Blake Lively.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Zazon is niet de enige met kritiek op de actrice. Volgens kijkers gedraagt Lively zich ongevoelig over het zware onderwerp van de film. De film zou door de hoofdrolspeelster in onder meer interviews worden weggezet als romantisch, terwijl het dat zeker niet is.
It Ends with Us geen romantische komedie
De Nederlandse Esmeralda van Hassel (46), kan erover meepraten. Ze ging zelf, moeder van twee kinderen, jarenlang gebukt onder huiselijk geweld en vindt het romantiseren van de film een kwalijke zaak. "Het is zorgwekkend. Er is niks grappigs aan huiselijk geweld."
De trailer zorgde al meteen voor heel wat emoties. "Het doet me denken aan hoe het ooit bij ons begon. We waren vijftien, jong en smoorverliefd. Hij was mijn eerste liefde, met hem deelde ik mijn eerste kus."
"Het klinkt heel mooi en romantisch als ik het vertel. Juist dat gevoel, dat het net een romantische film was, maakte het zo moeilijk om bij hem weg te gaan. Het duurde daardoor heel lang voordat ik besefte dat het niet oké was hoe hij mij behandelde."
Van Hassel werd niet alleen emotioneel misbruikt, maar ook fysiek. In de film zie je heftige beelden van Lily die wordt geslagen door haar vriend. Die beelden komen Van Hassel maar al te goed voor. "Als hij me sloeg probeerde ik altijd mijn gezicht te beschermen."
'Zoek hulp, zet die stap'
In de film ontvlucht Lily uiteindelijk op eigen houtje de toxische relatie. Bij Van Hassel duurde dat tien jaar. Een mentor van de school van haar oudste dochter schoot te hulp. "Mijn oudste dochter was toen op kamp. Ik wachtte tot 06.30 's ochtends. Ik maakte mijn dochtertje van 1.5 jaar wakker. Kleedde haar aan, zoals ik dat elke ochtend deed. Zette twee staartjes in haar haar en zei dat we even gingen wandelen. Ik deed zo normaal mogelijk omdat ik bang was dat ze anders zou gaan huilen en hij wakker zou worden."
"Die mentor, ze is mijn redding geweest en ik ben haar eeuwig dankbaar. Dat is dan ook wat ik anderen mee zou willen geven. Zoek hulp, zet die eerste stap, dan gaat er een wereld voor je open." Van Hassel verbleef uiteindelijk een jaar in het Blijf van Mijn Lijf Huis. "Ik ben nu veilig en leef zonder angst. Daarom ben ik ook open over mijn verhaal. Ik wil vrij kunnen zijn."
Juiste boodschap van de film
"Huiselijk geweld is allesbehalve romantisch. Ik hoop dat dat de boodschap van de film is", besluit Van Hassel. Onderzoeker partnergeweld bij de Radboud Universiteit, Nicole van Gelder beaamt ook dat het niet wenselijk is een film over huiselijk geweld weg te zetten als romcom. "Huiselijk geweld wordt al te vaak genormaliseerd, gebagatelliseerd of zelfs geromantiseerd", zegt Van Gelder.
De kritiek op actrice Blake Lively lijkt haar niet koud te laten. Door op sociale media meer te delen over huiselijk geweld hoopt ze haar 'ongevoeligheid' goed te maken. Zo deelt ze bijvoorbeeld het nummer dat je kunt bellen in Amerika als je hulp zoekt bij huiselijk geweld.
In Nederland kun je terecht bij Veilig Thuis op het nummer 0800-2000. Je krijgt dan een hulpverlener aan de lijn. Bellen kan ook anoniem.