Weg afgesloten

Aardverschuivingen zorgen voor problemen in Tirol, en het noodweer is nog niet voorbij

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© X / @factsprime35Aardverschuivingen zorgen voor problemen in Tirol, en het noodweer is nog niet voorbij
RTL

De belangrijkste weg van Tirol naar de westelijke deelstaat Vorarlberg in Oostenrijk is door noodweer en aardverschuivingen geblokkeerd. Het gaat om de Arlbergpas. Er is in de streek veel wateroverlast door het noodweer en er zijn ook overstromingen.

Normaal gaat het doorgaande verkeer over de snelweg Innsbruck richting Bregenz door de Arlbergtunnel, maar die is door werkzaamheden maandenlang gesloten. Op de route moet het verkeer nu over de pas. Dat is niet meer mogelijk door de aardverschuivingen. 

Wegdek verdwenen

De plaats Sankt Anton am Arlberg is ook zwaar getroffen. Daar zijn auto's door het water van de rivier de Rosanna verzwolgen en is het wegdek in de modder verdwenen. De burgemeester noemde de situatie gisteren 'behoorlijk ernstig'.

De Nederlandse Jan-Willem Buck zat in een restaurant in Sankt Anton te eten, toen alles buiten overstroomde:

Er zijn bulldozers en graafmachines ingezet om de ravage op te ruimen en wegen weer open te krijgen. Het is niet duidelijk hoe lang dat duurt. Op verschillende plekken in Tirol hebben zware onweersbuien gisteren voor overstromingen en modderstromen gezorgd. De brandweer moest op meer dan negentig plekken in de deelstaat ingrijpen.

Ondanks de zomervakantie heeft de alarmcentrale van de ANWB geen hulpverzoeken binnengekregen van Nederlanders die in de problemen zijn geraakt als gevolg van het natuurgeweld, laat een woordvoerder weten.

'Water zoekt zijn weg'

Volgens Marc de Jong van Buienradar worden de modderstromen veroorzaakt door hevige regenval in de bergen. Door klimaatverandering valt er steeds meer. "Door warmere lucht bevatten wolken meer vocht. In heftige zomerbuien valt er dan ook een stuk meer." Dat geldt overal, maar in de bergen speelt er nog iets: de regen stroomt van de bergen af de rivieren en beekjes in. "Omdat het zo veel water is, krijgen de dorpjes, wegen, bruggen en natuurlijk ook campings in het dal er last van." 

De Jong zegt dat de problemen nog niet voorbij zijn voor de regio. Er ontwikkelen zich nog meer buien, die vooral morgenochtend vallen. "Het wordt morgenochtend ook weer bal. Na het weekend wordt het rustiger."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Marc de JongBuienradarExtreem weerOostenrijk