Vanaf vandaag te zien

Documentaire over Mark Rutte: 'Wie hij is? Dat weten alleen Rutte en God'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
Documentaire over Mark Rutte: 'Wie hij is? Dat weten alleen Rutte en God'
RTL

Hij is een workaholic, altijd opgewekt maar kan ook indrukwekkende driftbuien hebben, zag er vroeger uit als 'een sukkel' en deelde jarenlang zijn badkamer met een oudere vrouw. Documentairemakers mochten Mark Rutte volgen in de laatste 90 dagen van diens premierschap. "Het blijft gek om jezelf te zien maar ik hoop dat heel veel mensen gaan kijken", zei Rutte bij de première.

"Ik weet best wie de minister-president Mark Rutte is, maar wie Mark Rutte is? Dat weten alleen Mark Rutte en God." Dat zegt Stephan Schrover, voormalige woordvoerder van Rutte, in de eerste minuten van de nieuwe documentaire RUTTE. 

Videoland komt met deze tweedelige docu om onder meer een antwoord te vinden op de vraag: wie is Rutte nou echt? 

Eerste keer gevolgd

Het is de eerste keer dat de premier zich liet volgen. In de docu zien we telefonische overleggen met de Oekraïense president Zelensky en de koning van Jordanië. Ook zijn laatste gesprek met koning Willem-Alexander is gefilmd. 

De documentaire is gemaakt door politiek journalist Leonard Ornstein. Het belangrijkste doel: wie is deze goedlachse man achter de schermen?

"We konden heel veel dingen zien en doen", zei Ornstein tijdens de première in het Mauritshuis in Den Haag. "Al had ik natuurlijk nog dieper bij bepaalde vergaderingen willen ingaan of met meer reizen meegegaan om te filmen. Maar we mochten echt op heel veel plekken komen." Hij had in totaal zo'n zestig uur aan filmmateriaal. 

Ter land, ter zee en in de lucht

We zien Rutte over de wereld vliegen, op het water ontspannen met zijn goede vriend Jort Kelder én natuurlijk op zijn fiets rondrijden mét appel. Het iconische beeld dat bijdraagt aan zijn imago als gewone man. Of dat opzet is? Rutte zegt daarover: "Politiek is natuurlijk een beetje showbizz voor lelijke mensen, dus daar denk je wel over na."

Pechtold en Samsom

Voor de serie zijn allerlei politieke collega's gefilmd, zoals: Diederik Samsom, Alexander Pechtold, Eric van der Burg, Lodewijk Asscher en Rita Verdonk. Ze doen een boekje open over Ruttes slimme trucjes om het zijn politieke tegenstanders moeilijk te maken. En ja, Rutte kon weleens in woede uitbarsten. Zo kan hij 'grensoverschrijdend boos' worden, vertelt een VVD'er. Oud-staatssecretaris en partijgenoot Eric van den Burg vertelt dat dat hij weleens lichte oorbeschadiging heeft opgelopen tijdens een telefoongesprek.

Rutte en zijn jeugdvriend Lodewijk Dekker
Rutte en zijn jeugdvriend Lodewijk Dekker

Zag eruit als een sukkel

Ook vrienden Lodewijk Dekker en Jort Kelder doen enkele onthullingen over de langstzittende premier. Hij blijkt een control freak (al vindt hij zelf van niet) en is een man die gek is op tradities. Zo vertelt Kelder over de wintersportvakanties en over altijd maar weer naar hetzelfde restaurant gaan. 'Kijk uit: als je twee keer met Mark Rutte naar een restaurant gaat, dan kom je nooit meer ergens anders", vertelt jeugdvriend Lodewijk Dekker. 

Verder blijkt Rutte fervent liefhebber van appeltaart met slagroom. De jeugdvriend schetst verder hoe Rutte was als student. "We konden eindeloos bakkeleien over klassieke muziek". Hoe hij eruit zag tijdens zijn studententijd? "Als een sukkel."

Het laatste gesprek met koning Willem-Alexander.
Het laatste gesprek met koning Willem-Alexander.

Vriendinnen?

Opvallend weetje: Rutte woonde 22 jaar lang met de moeder van jeugdvriend Lodewijk en deelde met haar badkamer en keuken. Jort Kelder lijkt zelfs het een en ander te openbaren over het liefdesleven van Rutte: "Er zijn zeker wel vriendinnen geweest."

Of we Rutte écht leren kennen? Documentairemaker Ornstein vindt van wel: "We zien hoe sober hij is, hoe hij is tijdens debatten, hoe hij non-stop aanstaat maar ook eindeloos kan turen, hoe-ie driftbuien kan hebben en hoe hij omgaat met tegenslagen." 

Rutte zelf geeft als antwoord: "Wie Mark Rutte is? Een Haags jongetje die vrolijk in het leven staat, probeert z'n best te doen en vond dat het mooi is om het bestuur in Nederland in goede banen te leiden." Hij hoopt dat veel mensen gaan kijken, vooral 'om achter de schermen te zien hoeveel mensen bezig zijn met besturen. En wat er allemaal bij komt kijken.' 

Zelf oordelen? De documentaire is vanaf woensdag 4 september te zien bij Videoland.