Voor goed doel

'Bob, stop!' Windsurfer die heen en weer naar Engeland wilde, moet omkeren

Door RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff ··Aangepast:
'Bob, stop!' Windsurfer die heen en weer naar Engeland wilde, moet omkeren
RTL

De 22-jarige Bob van de Burgt deed, voor het goede doel, een poging om de eerste windsurfer te worden die heen en weer surft naar Engeland. Maar zijn dubbele oversteek mislukte door te hoge en onstuimige golven. "Echt shit. Maar we zijn met opgeheven hoofd teruggekeerd. Ik ga het snel nog eens proberen."

'Bob, stop!' Dat waren de woorden die Bob door zijn marifoon hoorde, een soort walkietalkie voor op het water. "Ik dacht eerst: ik moet even wachten op mijn volgboot, want die was ik uit het oog verloren. We waren net om het windmolenpark heen, dat was een moeilijke. Pas later drong tot me door: we moeten omkeren."

De 22-jarige windsurfer wilde graag de eerste zijn die op één dag op zijn foil heen en weer gaat naar Engeland. De tocht die Bob zou afleggen, naar het Engelse Lowestoft, zou ruim 400 kilometer zijn. Bob ondernam de oversteek om aandacht te vragen voor de spierziekte van Lucas. De 10-jarige jongen heeft Duchenne, zijn spieren worden langzaam steeds zwakker tot ze uiteindelijk helemaal niet meer functioneren. 

Groot contrast

"Het contrast tussen Lucas en ik is enorm", zei Bob eerder tegen RTL Nieuws in een interview over zijn plan. "Ik leef van mijn sport. Ik word steeds fitter, sneller en sterker. Bij hem is dit een omgekeerde realiteit. Zijn spieren breken met de weken en jaren steeds verder af." Bob wil met zijn sportieve actie 'een groot bedrag aan Spieren voor Spieren overhandigen', om onderzoek naar de ziekte te bekostigen. 

"We zijn teruggekeerd, maar wel met opgeheven hoofd."© Ruben de Kemp
"We zijn teruggekeerd, maar wel met opgeheven hoofd."

Met snelheden tussen de 30 en 55 kilometer per uur verwachtte hij zo'n tien tot dertien uur te doen over de dubbele oversteek. Hij werd gevolgd door een team in een boot dat hem zou begeleiden. Maar de golven waren te hoog. "We wisten dat de omstandigheden pittig zouden zijn: we hadden 2 meter hoge golven verwacht. De start was goed. We moesten door één moeilijk stuk, waarvan ik dacht: dat wordt twee uurtjes strijden, en dan zijn we erdoorheen. Maar eenmaal op zee zag ik: sommige zijn al 2,5 meter. Het was te onstuimig."

Echt shit

"Het is echt shit", vervolgt hij. "Ik verloor de volgboot de hele tijd uit het oog, en de volgboot mij. We konden niet genoeg snelheid maken, in één uur tijd hadden we 20 kilometer afgelegd, terwijl we eigenlijk 40 kilometer hadden moeten afleggen."

Hij zag hoe de volgboot op de golven klapte. En toen kwamen op een gegeven moment de woorden: 'Bob, stop!'

"We hadden ook te maken met daglicht, je wil natuurlijk op tijd terug zijn voor het donker. Dus toen dacht ik, na even balen: we gaan terug. Met opgeheven hoofd." In totaal heeft Bob 50 kilometer heen gesurft, en 50 terug.

Opgeheven hoofd

Inmiddels is hij met zijn team weer op het droge, en is er contact geweest met Lucas en zijn familie. "Ze zijn nog steeds trots, gelukkig." 

En Bob heeft zijn plan nog steeds in zijn hoofd zitten. "Het liefst zou ik morgen weer gaan, maar goed, ik voel mijn benen ook, en mijn heupen, o, ik klink oud nu hè. We moeten ook even kijken naar de beste weeromstandigheden. Maar wat mij betreft: hoe eerder ik weer kan gaan, hoe beter."

Spektakel gegarandeerd: dit is foilen, het nieuwe windsurfen op de Olympische Spelen.
Lees meer over
Goede doelenExtreme sporten