Klimaatmars

Politie grijpt niet in bij A12-demonstratie om actie vroegpensioen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Robin UtrechtPolitie grijpt niet in bij A12-demonstratie om actie vroegpensioen
RTL

De politie zal niet ingrijpen bij de aangekondigde klimaatmars die Extinction Rebellion van 8 tot en met 14 september houdt en die uitmondt in een nieuwe blokkade van de A12. Dat hebben de politiebonden vandaag bekendgemaakt. Dit als onderdeel van de politieacties rond het vroegpensioen.

De politiebond zegt dat de politie niet zal reageren op oproepen van burgemeesters om in te grijpen tijdens de mars of de blokkade te beëindigen. "Politiemensen zullen tijdens de mars van Extinction Rebellion hooguit toezien op de veiligheid van de deelnemers en de andere weggebruikers", staat in een verklaring

De vakbonden willen een structurele regeling voor het vroegpensioen, erop wijzend dat politiemedewerkers in hun loopbaan fysiek en mentaal zwaar worden belast. De huidige regeling loopt eind 2025 af.

Reactie Extinction Rebellion

Een woordvoerder van Extinction Rebellion meldt dat de actievoerders op de A12 zullen blijven 'staan, slapen, zitten' totdat de fossiele subsidies zijn afgeschaft. Dit was bij eerdere acties ook de bedoeling, maar toen werden demonstranten steeds weggehaald door de politie. Nu lijkt dat dus niet te gaan gebeuren.

Geen politie bij Feyenoord-Ajax vanwege acties voor vroegpensioen
Lees ook

Geen politie bij Feyenoord-Ajax vanwege acties voor vroegpensioen

De politiebonden waarschuwen dat de impact van de acties in de komende periode 'snel zal toenemen als de regering niet ingrijpt'.

Eerder deze week werd ook de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax afgelast door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, omdat de politieagenten ook tijdens die wedstrijd zouden gaan staken. Daarover vertelt Aboutaleb meer in deze video: