Geen politie bij Feyenoord-Ajax vanwege acties voor vroegpensioen
Zondag staat de wedstrijd Feyenoord-Ajax op het programma, maar of de klassieker ook daadwerkelijk gespeeld wordt, is nog maar de vraag. Er is namelijk geen politie aanwezig om de boel in goede banen te leiden.
De politie voert actie voor een beter vroegpensioen, en grijpt de wedstrijd aan om haar eisen nog eens nader voor het voetlicht te brengen.
'Op afstand van de Kuip'
Dat gebeurde eerder bij de duels FC Twente-Sparta, NAC-Ajax, FC Almere-PSV en FC Groningen-AZ.
Politiemensen verzamelen zich voor een vakbondsbijeenkomst op afstand van de Kuip, aldus het LAC, het Landelijk Actiecentrum Politieacties. Overigens mogen er bij de wedstrijd alleen fans van de thuisclub aanwezig zijn, dat is al jaren zo in verband met incidenten.
"Tijdens de wedstrijd Feyenoord-Ajax zijn de ingezette politiemensen dus niet bezig met operationele zaken rondom de voetbalwedstrijd", schrijft het LAC in een persbericht. "In plaats daarvan richten ze zich volledig op vakbondsactiviteiten. Daarbij ligt de nadruk op het grote belang van een goede Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor de politie. Een regeling die helemaal afhangt van de besluiten die het huidige kabinet neemt."
De vakbonden willen een structurele regeling voor het vroegpensioen, erop wijzend dat politiemedewerkers in hun loopbaan fysiek en mentaal zwaar worden belast. De huidige regeling loopt eind 2025 af.
De politiebonden waarschuwen dat, als de staking bij de klassieker geen vruchten afwerpt, ze gewoon doorgaan met acties. Dat behelst dan niet alleen politie-inzet bij voetbalwedstrijden, maar ook 'worden er minder bekeuringen uitgeschreven voor lichte overtredingen en kunnen de deurwaarders niet rekenen op politiebijstand'.
De kans lijkt klein dat Feyenoord en Ajax zondag zonder agenten tegen elkaar in actie komen. Daarover valt op zijn vroegst morgen een beslissing. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam kan de wedstrijd verbieden. De gemeente Rotterdam en beide clubs zouden ook een kort geding kunnen aanspannen om de politie te dwingen toch te werken.
Reactie KNVB
De KNVB vindt het jammer dat het betaalde voetbal betrokken is geraakt bij de acties van politievakbonden voor een vroegpensioen.
"Jaarlijks investeren clubs vele miljoenen euro's in hun veiligheidsorganisatie", laat een woordvoerder van de KNVB weten. "Bij de wedstrijden in de Eredivisie zijn er stewards en beveiligers in het stadion aanwezig. Wat dat betreft is het erg jammer dat het voetbal betrokken wordt bij de onderhandelingen van vakbonden. We hopen in elk geval dat de partijen er snel uit komen en moeten voor de Klassieker even afwachten wat de politievakbonden en gemeente Rotterdam beslissen." Lees er hier meer over.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.