Beter vroegpensioen

Hardere acties bonden: NAC-Ajax en FC Twente-Sparta zonder politie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Jeroen PutmansHardere acties bonden: NAC-Ajax en FC Twente-Sparta zonder politie
RTL

De politie gaat een stap verder in haar strijd voor een goed vroegpensioen. Politiebonden hebben besloten dat er geen inzet plaatsvindt bij verschillende eredivisiewedstrijden. De acties beginnen komend weekend tijdens FC Twente tegen Sparta in Enschede en NAC tegen Ajax in Breda.

Een politiewoordvoerder laat weten dat er elk weekend twee of drie eredivisiewedstrijden worden uitgekozen waarbij de politie niet aanwezig is. Bij de andere wedstrijden is er dus wel politie-inzet. "We pakken nu nog niet de hele competitie, maar dat is wellicht iets voor in de toekomst. Dit is de eerste stap in de verharding", aldus de woordvoerder.

Politiebonden voeren al het hele jaar actie voor een goede Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). "We zijn klein begonnen met twee acties in Den Haag, die waren publieksvriendelijk", zegt de woordvoerder. Dat was voor de regering alsnog geen reden om met een 'fatsoenlijke regeling' te komen, ziet de politie.

Mentaal en fysiek zwaar

Zodoende vinden de bonden dat het tijd is voor zwaardere acties. Bij evenementen, demonstraties en ook voetbalwedstrijden moeten politieagenten in groten getale aanwezig te zijn. "Door er niet te zijn, kunnen we laten zien waar agenten mee te maken krijgen. Het is zowel fysiek als mentaal heel zwaar werk."

"Bovendien zorgen evenementen, demonstraties en voetbalwedstrijden voor een gigantische capaciteitsdruk. Er kunnen minder agenten door de wijk in."

Hoewel het nieuwe kabinet voor meer blauw op straat is, merkt de politie daar vooralsnog niets van. "We krijgen wel veel steun van de maatschappij. We rekenen dan ook op begrip bij deze nieuwe acties."

Niet alleen ons land worstelt met supportersgeweld (en het kan nog erger)
Lees ook

Niet alleen ons land worstelt met supportersgeweld (en het kan nog erger)