Jongetje (4) dat 3500 jaar oude kruik brak, weer welkom in museum
Een week nadat een 4-jarige jongen in een museum in Israël per ongeluk een kruik uit de bronstijd had omgestoten, is het gezin op uitnodiging van het museum terug geweest. "Het is belangrijk om dingen aan te kunnen raken."
De 3500 jaar oude kruik stond in het Hecht Museum in Haifa, dat gespecialiseerd is in de archeologie van Israël. Het voorwerp stond niet achter glas; dat maakt het volgens het museum voor bezoekers 'extra speciaal'.
Afgeleid
De moeder van de jongen, Anna Geller, vertelde vandaag tegen CNN dat ze even wegkeek toen haar zoontje de oude artefacten van het museum bekeek. "Ik was een seconde afgeleid."
Toen klonk er een klap: de oude kruik lag in stukken op de grond en haar zoon stond er verbijsterd naar te kijken. "Ik schaamde me zo."
De kruik waar ooit wijn of olie in bewaard werd, stond er al 35 jaar tentoongesteld. Het was een van de weinige van dit formaat die nog compleet was. Geller zei dat ze wanhopig probeerde haar zoon te kalmeren nadat de vaas kapot was gegaan. "Hij vertelde me dat hij alleen maar wilde zien wat erin zat."
De vader van het jongetje liep naar de beveiligers om te vertellen wat er was gebeurd, en bood aan om de schade te betalen.
Verzekerd
"Iemand van het museum belde me later op en zei dat de kruik verzekerd was. Nadat ze op camera's hadden gezien dat het niet ging om vandalisme, werden we uitgenodigd om het museum opnieuw te bezoeken."
Inbal Rivlin, de directeur van het museum, zegt dat kruik wordt gerestaureerd. Ze ziet het herstel als 'een educatieve kans' en een manier om het gezin Geller zich weer welkom te laten voelen.
Vaas weer maken met 3D-technologie
Experts gebruiken 3D-technologie voor de restauratie. Volgende week is de klus geklaard, zegt een deskundige van het museum. Het is geen moeilijk karwei, vertelt Roee Shafir.
"Zelfs als er ongelukken gebeuren, moeten deze artefacten toegankelijk blijven voor het publiek. Het aanraken van objecten kan een diepere interesse in geschiedenis en archeologie opwekken. Dingen aanraken is belangrijk."