Zware bevalling

Prinsjesdagstukken: volgend jaar minder lastenverlichting dan beloofd

Door Stephan Koole en Irene de Kruif··Aangepast:
Prinsjesdagstukken: volgend jaar minder lastenverlichting dan beloofd
RTL

Het kabinet stelt een deel van de beloofde lastenverlichting uit. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan de politieke redactie van RTL Nieuws. In het hoofdlijnenakkoord staat dat er in 2025 4,5 miljard aan lastenverlichting komt. Maar dat wordt toch minder, vertellen ingewijden. Het zou gaan om een 'fors bedrag'.

Er lekten afgelopen vrijdag al wat maatregelen uit waar partijen graag mee pronken; het 'zoet'. Bronnen bevestigen nu ook een deel van het 'zuur'.

Het kabinet heeft ervoor gekozen een deel van de lastenverlichting uit te stellen en dat geld te gebruiken om volgend jaar het begrotingstekort binnen de perken te houden. "In euro’s is er voor iedereen wel lastenverlichting volgend jaar", vertelt een bron. "Maar wel ietsje minder", dan eerder beloofd.

Vertraagd de berg op

Dat komt door de positieve koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau, vertellen ingewijden. De koopkrachtcijfers zien er redelijk uit volgens het kabinet en daardoor kon er worden gekozen om de lastenverlichting minder snel te laten stijgen. "We gaan vertraagd de berg op."

Niet alleen de lastenverlichting voor werkenden wordt vertraagd. Ook heeft het kabinet er voor gekozen om de uitkeringen slechts rond de 1 procent te laten stijgen, zo vertellen ingewijden. Dat is minder dan de 2,1 procent waar het CPB vanuit ging. "Wij zijn immers het kabinet van werken moet lonen", zegt een betrokkene.  

NSC-leider Pieter Omtzigt
NSC-leider Pieter Omtzigt

Emotionele Omtzigt

Bronnen rond het kabinet bevestigen dat de begroting 'een zware bevalling' was. De Telegraaf berichtte over een emotionele Pieter Omtzigt bij het overleg op donderdag dat tot diep in de nacht duurde. Bronnen vertellen RTL Nieuws dat de leider van NSC meerdere malen emotioneel werd, de vergadering verliet voor overleg in eigen kring, maar wel steeds weer terugkwam.

Volgens betrokkenen had NSC op het ministerie van Financiën de kamer van staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC) als een 'warroom' ingericht. Daar zaten twee politiek assistenten, de staatssecretaris en vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hijum om Omtzigt waar en wanneer het maar kon te helpen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ergernis

Dit tot ergernis van de andere coalitiefracties. Mede daarom heeft premier Schoof op enig moment ingegrepen en vertrok Van Hijum naar zijn eigen ministerie. Volgens een NSC-bron waren om 21.30 uur alle NSC-bewindspersonen en asissisten vertrokken. 

Tegelijk is niet iedereen erg onder de indruk van Omtzigts optreden. "We kennen hem toch", zegt een ingewijde. "Het verbaasde mij niets." 

Een NSC-betrokkene wijst erop dat wat hun betreft het overleg op donderdag niet nodig was. "Dat overleg kwam er niet op verzoek van NSC maar van andere partijen. Als je dan vervolgens inderdaad weer de discussie in moet, dan is het onvermijdelijk dat naarmate de tijd vordert, dat dan de emoties ook weer oplopen."

En zo zeggen meerdere betrokkenen, het resultaat mag er zijn. Een begroting waarin de overheidsboekhouding op orde is, de lasten netjes verspreid en de koopkracht evenwichtig verdeeld. "We hebben naar alle groepen en alle fracties toe een goed verhaal", aldus een ingewijde.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS