3 kinderen gedood

Meerdere doden in Oekraïens Lviv na Russische raketaanval

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
RTL

De westelijke Oekraïense stad Lviv is geraakt door Russische raketten en drones, meldt het Oekraïense leger. Bij de aanval op Lviv, dat niet ver van de grens met Polen ligt, zijn zeker zeven doden gevallen, meldt burgemeester Andri Sadovy. Onder de doden zouden drie kinderen zijn. Tientallen anderen raakten gewond.

President Volodymyr Zelensky meldt op X dat er schade is aan woongebouwen, scholen en medische faciliteiten in Lviv. Er is volgens de president ook schade aan woningen en civiele infrastructuur in zijn geboorteplaats Kryvy Rih, een stad in het centrum van Oekraïne. In Kryvy Rih zouden ook vijf gewonden zijn gevallen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zelensky heeft bondgenoten opnieuw opgeroepen om meer luchtverdediging te leveren en vraagt opnieuw toestemming voor het gebruik van geleverde langeafstandswapens voor aanvallen op doelen in Rusland. Zelensky wil westerse wapens gebruiken om 'dergelijke Russische terroristische aanvallen op Oekraïense steden' te voorkomen.

Ligging Lviv in Oekraïne.© RTL Nieuws
Ligging Lviv in Oekraïne.

Aanval Poltava

Gisteren voerde Rusland een van de dodelijkste aanvallen uit sinds het begin van de oorlog. Twee ballistische raketten werden afgevuurd op de stad Poltava, waarbij volgens Oekraïense autoriteiten meer dan vijftig doden vielen. "De doelen van de aanval zijn bereikt. Alle aangewezen doelen zijn geraakt", reageert het Russische ministerie van Defensie. Het ministerie meldt verder dat Russische militairen in het oosten van Oekraïne opnieuw twee plaatsen hebben ingenomen.

Rusland heeft Oekraïne de afgelopen tien dagen met honderden raketten en drones bestookt. Volgens sommige Russische militaire bloggers zijn de aanvallen Moskou's reactie op de recente inval van Oekraïense militairen in de Russische regio Koersk. Volgens Kyiv zijn de militairen erin geslaagd meer dan honderd plaatsen te veroveren.

Lees meer over
RaketaanvalOekraïneRusland