Stevige eisen in regeerprogramma

Kabinet stelt strengere eisen aan gezinshereniging: eerst eigen woning én minimaal 2 jaar wachttijd

Door Stephan Koole en Fons Lambie··Aangepast:
© ANPKabinet stelt strengere eisen aan gezinshereniging: eerst eigen woning én minimaal 2 jaar wachttijd
RTL

Het kabinet wil gezinshereniging van asielzoekers fors aan banden leggen. Dat staat in de migratieparagraaf van het regeerprogramma dat later vandaag wordt gepresenteerd. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Voordat iemand zijn of haar gezin kan laten overkomen, moet hij of zij allereerst minimaal twee jaar een verblijfsstatus hebben, schrijft het kabinet. Ook moet de statushouder zelfstandige woonruimte hebben én een eigen inkomen. 

Dit is een aanzienlijke aanscherping van de huidige regels voor gezinshereniging. Nu mag een gezin al overkomen zodra de vluchteling een verblijfsvergunning heeft. Mensen die hierheen mogen komen, zijn partners met wie de vluchteling al getrouwd was voor hij of zij vluchtte. Ook gezinsleden die aantoonbaar lid waren van het gezin voor de vlucht zijn welkom. Nu geldt ook al een inkomenseis. 

Aanscherping

In de zomer van 2022 wilde toenmalig staatssecretaris voor Asiel, Eric van der Burg, ook al de regels rondom gezinsmigratie aanscherpen. Toen wilde het kabinet wél de gezinsaanvraag behandelen, maar pas uitvoeren met een visum als er een woning was gevonden. Die maatregel werd afgewezen in verschillende rechtszaken, want de maatregel was in strijd met Nederlandse en Europese wetgeving. Ook de hoogste bestuursrechter in ons land, de Raad van State, oordeelde negatief over de aanscherping.

Bij migratieonderhandelingen in het kabinet Rutte-4 in het voorjaar van 2023 lag aanscherpen van de gezinshereniging erg moeilijk. Volgens ambtenaren is het alleen mogelijk in combinatie met het invoeren van een tweestatusstelsel, waar onderscheid wordt gemaakt tussen erkende vluchtelingen en mensen die tijdelijke bescherming nodig hebben. Het invoeren van zo'n stelstel duurt een aantal jaar.  

Om te voorkomen dat maatregelen weer bij de rechter stranden, wil het huidige kabinet de aanscherpingen vastleggen in nieuwe wetgeving. Zo moet de aanscherping bij de rechter wél overeind blijven.

Flinke discussie in het kabinet

"Dit is een van de meest gevoelige onderwerpen in het regeerakkoord", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Over het aanscherpen van de regels rond gezinsmigratie is het vorige kabinet gevallen. Dit leidt ook in de huidige rechtse coalitie tot veel discussie. Met name NSC en PVV staan lijnrecht tegenover elkaar." 

De PVV pleit al jaren voor een zo streng mogelijk asielbeleid, terwijl NSC juist hamert op internationale verdragen. Lambie: "Het wordt in het regeerprogramma opgeschreven, maar de nieuwe wet komt pas later. Dat wordt interessant of het dit keer wél standhoudt bij een rechter en binnen de Europese regels blijft."

Onzekerheid

Het kabinet heeft vorige week al een flinke discussie gehad, die veel langer duurde dan verwacht. "Achter de schermen kijkt men met argusogen naar NSC", zegt Lambie. "Staat de hele fractie van NSC hierachter? Zeker nu partijleider Pieter Omtzigt tijdelijk een stap terug doet, is onzeker hoe NSC zich gaat opstellen. Zoals een betrokkene zei: it ain’t over till the fat lady sings..."

Gezinshereniging inperken, kan dat zomaar? 'Haalbaar, maar onverstandig'
Lees ook

Gezinshereniging inperken, kan dat zomaar? 'Haalbaar, maar onverstandig'

Lees meer over
Marjolein FaberCOAImmigratieMigratieAsielzoekersAsielzoekerscentrum [AZC]