Nog geen besluit over westerse langeafstandswapens in Oekraïne
Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nemen nog geen besluit over de vraag of Oekraïne Russisch grondgebied mag aanvallen met westerse langeafstandswapens. Dat zei de Britse premier Keir Starmer na een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis in Washington.
Biden en Starmer spraken elkaar onder meer om te overleggen over de kwestie rond de wapens. Voor de ontmoeting leek het erop dat Starmer Biden ervan wilde overtuigen zich achter zijn plan te scharen om Britse Storm Shadow-raketten aan Oekraïne te leveren. Met die wapens kan Oekraïne aanvallen dieper in Rusland uitvoeren.
Plan later besproken
Na de ontmoeting zei Starmer dat een eventueel besluit over het plan nu door hem en Biden besproken wordt op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York, later deze maand, met 'bredere groepen individuen'.
Vanuit Rusland werd dreigend gereageerd op de plannen over de langeafstandswapens. De Russische president Poeting stelde harde tegenmaatregelen in het vooruitzicht als NAVO-landen het inzetten van de wapens toestaan.
Biden niet onder de indruk
De Amerikaanse president Joe Biden toonde zich niet erg onder de indruk van de boodschap uit Moskou. "Ik denk niet veel aan Vladimir Poetin", zei Biden voorafgaand aan zijn ontmoeting met Starmer tegen journalisten die hem naar de Russische uitspraken vroegen.
De Britse premier zei vooraf: "Ik denk dat de komende weken en maanden cruciaal worden. Het is zeer, zeer belangrijk dat we Oekraïne steunen in deze belangrijkste oorlog om vrijheid." Biden zei dat het 'duidelijk is dat Poetin deze oorlog niet zal winnen'. Verwacht wordt dat hij niet zal instemmen met het Oekraïense verzoek om Amerikaanse ATACMS-langeafstandsraketten te leveren aan het land.
Europa heeft weinig wapens
Sinds de oorlog in Oekraïne wil ook de rest van Europa zich beter wapenen tegen de dreiging vanuit Rusland. Maar ondanks flinke uitgaven aan Defensie is Europa nog niet bepaald afschrikwekkend. In deze video leggen we uit hoe dat komt: