Ook minderjarigen

Acht jaar cel geëist in zedenzaak modemakelaar Martijn N.

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Marco OkhuizenAcht jaar cel geëist in zedenzaak modemakelaar Martijn N.
RTL

Tegen Martijn N., in de modewereld bekend als tussenpersoon voor talenten en merken met zijn merk Moam, is 8 jaar gevangenisstraf geëist. Hij wordt verdacht van een reeks verkrachtingen, ontucht met minderjarigen en een zware mishandeling.

In totaal stond N. terecht voor zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting, tweemaal ontucht met een minderjarige en dus een zware mishandeling. 

De zaak-Martijn N. kwam in maart 2021 aan het licht. Toen beschuldigden 20 jonge mannen de modemakelaar van 'verkrachting, geweld, aanranding en drogering'. Later liep dat aantal op naar 28.

Hij zou via sociale media jonge jongens hebben benaderd die nieuw waren in de gayscene en die zijn reputatie nog niet kenden. Hij vertelde hun dat hij ze wegwijs kon maken in de stad, hulp kon bieden bij het toelatingsexamen voor de modeacademie en ze aan goede contacten kon helpen in de modewereld. 

'Fysiek sterk' 

Maar tijdens een afspraak werden zij gedrogeerd door iets in hun drankje, en vervolgens verkracht. N. zou zijn slachtoffers daarbij geslagen en gebeten hebben. Hij wordt als 'fysiek sterk' omschreven. 

Vandaag deden enkele slachtoffers hun verhaal in de rechtbank. Slachtoffer V. keek zeven jaar uit naar deze dag, vertelde hij in een verklaring. V. zei misbruikt en gewurgd te zijn door Martijn N. Om zijn herinneringen te verdrijven, sloeg hij zichzelf hard op zijn hoofd. Het kostte hem uiteindelijk ook zijn danscarrière. "Je hebt me mentaal gebroken." Bekijk hier de video van zijn verklaring:

De 36-jarige N. ontkent dat hij enige dwang heeft toegepast bij de mannen die hem beschuldigen van seksueel misbruik. Hij geeft toe dat hij 'misschien te weinig ruimte (heeft) gegeven om ja en nee te zeggen', maar hij ontkent 'elke vorm van dwang'.

Woensdag is het woord aan N.'s advocaat Gerard Spong. Als er nog tijd is voor het Openbaar Ministerie om daarop te reageren, gebeurt dat ook op die woensdag. Zo niet, dan wordt een extra zitting ingelast op vrijdag 20 september.

De rechtbank doet op 23 oktober uitspraak.

Modeman Martijn N. voor rechter om drogeren en verkrachten jongens en mannen
Lees ook

Modeman Martijn N. voor rechter om drogeren en verkrachten jongens en mannen

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Seksueel misbruikVerkrachtingModeLink in bio