Ex-directeur Moam

Modeman Martijn N. voor rechter om drogeren en verkrachten jongens en mannen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPModeman Martijn N. voor rechter om drogeren en verkrachten jongens en mannen
RTL

Martijn N. (36), in de modewereld bekend als tussenpersoon voor talenten en merken met zijn merk Moam, staat vanaf vandaag terecht in de rechtbank van Amsterdam. Hij wordt verdacht van het verkrachten van negen jonge mannen, van wie er twee jonger dan 16 zouden zijn geweest.

De zaak-Martijn N. kwam in maart 2021 aan het licht. Toen beschuldigden 20 jonge mannen de modemakelaar in Het Parool en tegelijk in NRC van 'verkrachting, geweld, aanranding en drogering'. Later liep dat aantal op naar 28. Aan het onderzoek van beide kranten werkten 146 mensen mee, onder wie tientallen slachtoffers.

Gedrogeerd en verkracht

Martijn N. (nu 36) zou toen al meer dan tien jaar lang, vanaf ongeveer 2010, slachtoffers hebben gemaakt in de gayscene in de hoofdstad. Zijn werkwijze, volgens de publicatie: hij benaderde via sociale media jonge jongens die nieuw waren in de gayscene en die zijn reputatie nog niet kenden. Hij zou ze wegwijs kunnen maken in de stad, hulp bieden bij het toelatingsexamen voor de modeacademie en ze aan goede contacten kunnen helpen in de modewereld. Maar tijdens een afspraak werden zij gedrogeerd door iets in hun drankje, en vervolgens verkracht.

N., de zoon van een Iraanse vader en Nederlandse moeder, zou zijn slachtoffers daarbij geslagen en gebeten hebben. Hij wordt als 'fysiek sterk' omschreven.

De verdachte brak rond 2012 door in de modewereld. Onder zijn merknaam Moam koppelde hij jonge ontwerpers aan bekende namen in de modewereld. Dat ging bijvoorbeeld om merken als Viktor & Rolf en warenhuis Hema. Het Rijksmuseum werkte mee aan een modeshow van Moam Collective, en er waren samenwerkingen met onder andere KLM, Rabobank, het Concertgebouw en Zalando.

Hij werkte daarnaast samen met het Amsterdam Fashion Institue (Amfi) en maakte voor Linda.tv het programma Glamourtime met Martijn.

Thomas werd verkracht: 'Ik wil nu de zwijgcultuur in gayscene afbreken'
Lees ook

Thomas werd verkracht: 'Ik wil nu de zwijgcultuur in gayscene afbreken'

Nadat het geheim openbaar was geworden, deden zeker zeventien mannen aangifte bij de politie. Elf zaken komen nu voor de rechter. In negen gevallen wordt N. verdacht van verkrachting. Twee van de slachtoffers zouden jonger dan zestien geweest zijn.

Hij wordt ook verdacht van een zware mishandeling in 2015. Daarbij zou hij iemands hoofd tegen de grond hebben geslagen.

In aanloop naar de rechtszaak wilden noch de advocaat van Martijn N., strafpleiter Gerard Spong, noch de drie advocaten die slachtoffers bijstaan veel over de zaak kwijt.

Hulp voor slachtoffers seksueel geweld

Heb je vragen over seksueel geweld? Dan staat het Centrum Seksueel Geweld voor je klaar, zowel online als telefonisch op 0800-0188.

De stichting MenAsWell van Thomas Garrod-Pullar, die zelf verkracht werd in de Amsterdamse gayscene en daar eerder uitgebreid over vertelde, kan specifiek hulp bieden aan mannen die het slachtoffer worden van seksueel misbruik.

Spong liet in 2021 weten dat zijn cliënt zichzelf onschuldig achtte, maar wilde over de zaak nu niets loslaten.

Twee slachtofferadvocaten zeggen desgevraagd tegen RTL Nieuws dat minstens één van hun cliënten gebruik zal maken van het spreekrecht. Eentje doet dat mogelijk zelf, de ander laat de verklaring voorlezen door de advocaat.

Vandaag en maandag neemt justitie de tijd om de aanklachten uiteen te zetten. Dan maakt het OM ook bekend welke straf er geëist wordt. Woensdag is het woord aan N.'s advocaat Spong. Als er nog tijd is voor het Openbaar Ministerie om daarop te reageren, gebeurt dat dezelfde dag. Zo niet, dan wordt een extra zitting ingelast op vrijdag 20 september.

De rechtbank doet op 23 oktober uitspraak.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Gerard SpongRechtbank AmsterdamOpenbaar MinisterieRechtszaakSeksueel misbruikSeksueel grensoverschrijdend gedrag