Burgemeester geschokt en boos

Barendrecht geschrokken door kindermisbruik: 'Dit verwacht je gewoon niet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsBarendrecht geschrokken door kindermisbruik: 'Dit verwacht je gewoon niet'
RTL

Een 45-jarige Barendrechter zit vast op verdenking van misbruik van meerdere minderjarige slachtoffers. De burgemeester is geschokt, en ook mensen uit de Zuid-Hollandse plaats die in de buurt van de verdachte wonen, reageren geschrokken. "Mensen wisten niet dat dit speelde in hun buurt."

Het is nog onduidelijk hoeveel minderjarigen het slachtoffer zijn geworden van misbruik in de zedenzaak. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam 'wil en kan' geen details over de zaak delen, omdat het onderzoek nog gaande is. "Het kan zijn dat er meer slachtoffers zich gaan melden", zegt een woordvoerder.

Aanhouding na aangifte

De Barendrechter zit sinds vorige week vast, nadat aangifte tegen hem was gedaan. Hij meldde zichzelf op een politiebureau en is vooralsnog de enige verdachte. Na de eerste 14 dagen in hechtenis wordt opnieuw bekeken of de man langer vast blijft zitten.

De Telegraaf meldde gisteren op basis van getuigen dat de slachtoffertjes van verschillende leeftijden zijn, en dat het volgens bronnen gaat om 'een zeer ernstige en omvangrijke zedenzaak'.

De woning van de verdachte is verzegeld.© RTL Nieuws
De woning van de verdachte is verzegeld.

Verslaggever Raquel Schilder van RTL Nieuws zegt vanuit Barendrecht dat het huis van de verdachte staat in een kindvriendelijke buurt, met speeltuintjes en twee basisscholen in de buurt. "Veel mensen die ik hier spreek reageren geschrokken, ze vinden het erg om te horen. Maar ze wisten niet dat dit speelde in hun buurt. Ze kennen de man ook niet echt."

Een omwonende die wel weet wie de verdachte is, zegt: "We hadden niet veel contact, hij was communicatief niet zo sterk."

Rolluiken dicht

De woning van de Barendrechter is verzegeld door de politie, en alle rolluiken zijn dicht. Wijkagenten polsen in de buurt bij mensen of er hulp nodig is. 

Burgemeester Ronald Schneider zegt tegen RTL Nieuws dat er in Barendrecht geschokt wordt gereageerd op het nieuws. "Ik ben ook boos dat het gebeurd is in een gemeente als Barendrecht. Dat verwacht je niet. Mensen reageren verbaasd dat het toch kon gebeuren. Barendrecht is een hele fijne gemeente om te wonen, en als je dit dan hoort, dan ben je geschokt en boos."

Over de zedenzaak zelf wil Schneider inhoudelijk niets kwijt. "Van dag tot dag zijn er ontwikkelingen, maar ik kan er niks over zeggen, omdat ik het onderzoek niet wil verstoren. Dat is voor mij heel belangrijk."

Of er vanuit de gemeente nog een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd gaat worden, is nog niet bekend. "We gaan de komende dagen kijken wat de behoefte is binnen de gemeenschap", zegt Schneider. "Op grond daarvan zullen we kijken op welke manier we gaan acteren."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Seksueel misbruikBarendrecht