Panel positief

Eerste Prinsjesdag kabinet-Schoof: 'Een nieuwe premier, een nieuw geluid? Eerst zien, dan geloven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Eerste Prinsjesdag kabinet-Schoof: 'Een nieuwe premier, een nieuw geluid? Eerst zien, dan geloven'
RTL

Voor het eerst in 14 jaar zullen we deze Prinsjesdag een nieuwe premier zien. 59 procent van de deelnemers aan het RTL Nieuws-panel vindt dat de partijloze Dick Schoof het tot nu toe goed doet als premier. Maar is dat na vandaag ook nog zo? Politiek verslaggever Frits Wester bespeurt een hoog 'eerst-zien-dan-geloven-gehalte.' Waar hij vooral benieuwd naar is? "Of we vandaag een ander geluid te horen krijgen."

Nog nooit eerder was er na de oorlog een Prinsjesdag met een partijloze premier. Dick Schoof (67), vandaag waarschijnlijk vergezeld door de 'first-lady', zei eerder al voorzichtig positief te zijn over de plannen die 'ervoor zorgen dat iedereen er volgend jaar in de portemonnee op vooruitgaat'. 

Er is ook goed nieuws voor de premier zelf, want een meerderheid (59 procent) van de deelnemers van het RTL Nieuwspanel is positief over hem. Toch wordt door 43 procent Rutte wel gemist. Bij de vicepremiers scoort Fleur Agema het beste: 34 procent vindt dat de PVV'er het (redelijk of heel) goed doet. Onder PVV-stemmers ligt dat percentage flink hoger, namelijk 60 procent.

'Redelijk positief over coalitie'

Eerder werd al bekend dat de koopkracht er bij alle huishoudens op vooruitgaat: gemiddeld met 0,7 procent. De laagste inkomens gaan er 0,5 procent op vooruit, uitkeringsgerechtigden krijgen er 0,9 procent bij. Modale inkomens gaan er het meest op vooruit, als de plannen allemaal worden uitgevoerd: 1,1 procent. 

De kiezer is redelijk positief over de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB, blijkt uit het onderzoek van het RTL Nieuwspanel. Van de ondervraagde coalitiekiezers vindt 69 procent het nog altijd een goede keuze dat zijn of haar partij in de coalitie is gestapt. 

De BBB-kiezer is met 83 procent het meest positief over de coalitie, gevolgd door de PVV (76 procent), VVD (64 procent). Bij NSC zijn de twijfels het hoogst: slechts 57 procent is positief.

Dit weten we over het Prinsjesdagpakket: koopkracht stijgt, gratis schoolmaaltijden blijven
Lees ook

Dit weten we over het Prinsjesdagpakket: koopkracht stijgt, gratis schoolmaaltijden blijven

Eerst zien, dan geloven

Politiek verslaggever Frits Wester valt wel iets op: "Je ziet, bij zowel mensen die op een regeringspartij hebben gestemd als bij mensen die voor een oppositiepartij hebben gekozen, een opvallend hoog 'eerst-zien-dan-geloven-gehalte.'"

Wat verder opvalt, is dat mensen vooral enthousiast zijn over de plannen rond asiel en migratie. Uit het panelonderzoek blijkt dat 75 procent van alle kiezers  achter het totaalpakket aan maatregelen rond asiel en migratie staat. 

Wester: "Het is voor het kabinet dan ook te hopen dat de voorgestelde plannen, zowel juridisch als in de praktijk, door de beugel kunnen en daadwerkelijk effect hebben. Zo niet, dan zal de teleurstelling heel groot zijn met als gevolg dat mensen ook weer snel afhaken bij deze coalitie."

Het kabinet zal vandaag de plannen van volgend jaar officieel bekendmaken. Dat gaat natuurlijk traditiegetrouw gepaard met de Troonrede (vanaf 13.30 uur live te volgen via de RTL Nieuws-app) en de hoedjesparade. De koning zal de Troonrede, vanwege de verbouwing van het Binnenhof, niet in de Ridderzaal voordragen maar in de Koninklijke Schouwburg.

Verschillende maatregelen in de begroting waren al eerder uitgelekt. Dat is ook bijna een traditie te noemen. Zo gaat er extra geld naar de politie en blijven de gratis schoolmaaltijden bestaan. Ook komt er extra geld om de energiekosten voor mensen met een kleine beurs te verlagen. 

Horen we een ander geluid?

Frits Wester is naar één ding heel benieuwd: "Naar de toon van de Troonrede. Of die heel anders zal zijn dan andere jaren. De kiezer heeft duidelijk gestemd voor verandering. Nu moet blijken of die roep ook zijn weerslag krijgt in de Troonrede. Waar de Troonrede normaal gesproken een volgestopte leverworst is met allerlei plannen, gaan we zien of er dit keer een ander geluid is te horen. Qua toon en visie."

Het kabinet Schoof tijdens de installatie begin juli© ANP
Het kabinet Schoof tijdens de installatie begin juli

Harde kritiek

Eén ding kan Wester al voorspellen; de oppositie zal er tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die morgen en donderdag plaatsvinden, hard in gaan. Dat wordt beschouwd als het belangrijkste debat van het jaar en er wordt vaak fel gediscussieerd door de partijen over de plannen.

"Het kabinet heeft veel uit te leggen. Over de bezuinigingen op onderwijs, de plannen rond stikstof en de haalbaarheid van de asielplannen. En niet alle plannen hebben een meerderheid in de Eerste Kamer. Met welk wisselgeld zal het kabinet komen?"

Waarom de begroting elk jaar voor een groot deel hetzelfde blijft en het voor het kabinet niet zo makkelijk is om te snijden in de uitgaven zie je in deze video:

Wat gebeurt er vandaag hoe laat?

Het begint om 11.30 uur, als de Kamerleden naar de Koninklijke Schouwburg gaan.  Daar nemen zij om 12.45 uur plaats. 

Om 13.00 uur vertrekt het koninklijk gezelschap met de Glazen Koets van Paleis Noordeinde. Om 13.15 uur komt het gezelschap aan bij de schouwburg, waar de koning om 13.30 uur de Troonrede voorleest.  

Om 14.00 uur is het tijd voor de balkonscène bij Paleis Noordeinde en zwaait de koninklijke familie naar de toeschouwers. Om 15.30 uur wordt Prinsjesdag afgesloten met de presentatie van 'het koffertje'.

Alles is uiteraard te volgen via de RTL Nieuws-app en site.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS