Surfen voor Spieren

'Bob heeft het geflikt': windsurfer in 18 uur voor goed doel heen en weer naar Engeland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© hexashots'Bob heeft het geflikt': windsurfer in 18 uur voor goed doel heen en weer naar Engeland
RTL

Na bijna 400 kilometer en 18 uur windsurfen over de Noordzee kwam Bob van de Burgt (22) afgelopen nacht veilig terug op het strand van Scheveningen. De professionele windsurfer maakte de dubbele oversteek om geld in te zamelen voor onderzoek naar de progressieve spierziekte Duchenne.

Spierpijn, gewrichtspijn en het gevoel alsof je een kater hebt; zo beschrijft Bob na een kort nachtje slapen zijn toestand na afloop van de zwaarste surftocht van zijn leven. Het was pittiger dan hij verwacht had. "Ik heb vaak geroepen dat ik er 12 of 13 uur over ging doen, nooit gedacht dat het er 18 zouden worden."

Op de heenweg, ergens tussen Scheveningen en Lowestoft.© hexashots
Op de heenweg, ergens tussen Scheveningen en Lowestoft.

Onderweg had Bob totaal geen gevoel van tijd. Dat kwam doordat hij al na een paar uur per ongeluk zijn horloge uitschakelde. "Ik had daardoor ook geen idee waar ik was en hoe lang ik nog moest." Ook het speciale oortje voor contact met de volgboot stopte er al snel mee. "Gelukkig hadden we wel signalen met vlaggen afgesproken waarmee werd doorgegeven of ik scherper aan de wind moest zeilen, juist van de wind af moest of moest stoppen."   

Nog meer tegenslag: op de heenweg barstte het raam van de volgboot. Een 'behoorlijk dipmomentje' voor Bob. "Ik was bang dat het een herhaling van de vorige keer zou worden en dat ik weer terug moest." Eind augustus moest Bob omkeren vanwege te hoge en onstuimige golven, dat wilde hij niet nog een keer. 

Terug in het donker

Halverwege, in het Engelse Lowestoft, stond een groepje 'locals' Bob op te wachten met eten, drinken en een warme jas. Het duurde enkele uren voor hij weer kon vertrekken, het was helaas wachten tot de spoedreparatie aan de boot klaar was.

Dat betekende dat Bob de terugweg voor een groot deel in het donker moest afleggen – iets wat hij eigenlijk had willen voorkomen. "Dat was wel link, om eerlijk te zijn. Met die grote schepen op de route en de volgboot die mij niet meer kon zien. Op de terugweg hadden we zelfs 0,0 communicatie. Mijn zicht werd slechter door de vermoeidheid en nog slechter door het donker."

De aankomst van Bob in Scheveningen, helemaal links in beeld.© Pieter van der Pijl
De aankomst van Bob in Scheveningen, helemaal links in beeld.

Het liep tegen half twee 's nachts toen zijn fans hem in de branding zagen opdoemen. Met een gat in zijn zeil, maar 'Bob heeft het geflikt', valt te lezen op zijn Instagram

Zijn tocht volbracht hij voor stichting Spieren voor Spieren en de 20.000 kinderen in Nederland die leven met een spierziekte. En daarmee ook voor Lucas, een jongetje van 10 met de ziekte van Duchenne. Zijn spieren worden langzaam steeds zwakker tot ze uiteindelijk helemaal niet meer functioneren. 

Uit handen van Lucas kreeg Bob vannacht de cheque met het bedrag dat hij heeft opgehaald met zijn surftocht. De opbrengst is inmiddels alweer hoger dan die 67.510 euro, en doneren kan nog steeds.   

Lucas en Bob met de voorlopige opbrengst van de surftocht voor stichting Spieren voor Spieren.© Pieter van der Pijl
Lucas en Bob met de voorlopige opbrengst van de surftocht voor stichting Spieren voor Spieren.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Ziekte van DuchenneSurfenGoede doelenLink in bio