Duizenden gewonden

Dodental aanslag Hezbollah-piepers opgelopen tot 12, onder wie 2 kinderen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPDodental aanslag Hezbollah-piepers opgelopen tot 12, onder wie 2 kinderen
RTL

Het dodental als gevolg van de massaal exploderende piepers in Libanon is opgelopen tot 12. Dat heeft de Libanese minister van Volksgezondheid bekendgemaakt in een persconferentie.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook twee kinderen, meldde de minister. 

Ruim 2750 gewonden

Het dodental kan nog verder oplopen. Van de ruim 2750 gewonden zijn er een kleine 300 zwaargewond geraakt. De gewonden hebben verwondingen opgelopen aan hun ogen, gezicht en aan hun handen, zegt de minister. Het is niet bekend hoeveel gewonden in het ziekenhuis in levensgevaar verkeren.  

Duizenden ontplofte piepers Hezbollah 'kwamen uit Taiwan', experts wijzen naar Israëlische geheime dienst
Lees ook

Duizenden ontplofte piepers Hezbollah 'kwamen uit Taiwan', experts wijzen naar Israëlische geheime dienst

Onder de doden en gewonden zijn voornamelijk leden van de militante beweging Hezbollah, die deze piepers gebruikt om te communiceren. Experts gaan ervan uit dat de Israëlische geheime dienst achter deze aanslag zit. De Mossad is een van de weinige instellingen die hiertoe in staat zou zijn en Israël verkeert op voet van oorlog met Hezbollah. 

Israël heeft nog niet gereageerd. 

Op het lichaam

Dat het een aanslag op Hezbollah was, leidt nauwelijks enige twijfel. Verspreid door heel Libanon en Syrië, explodeerden gisteren rond 15:30 uur duizenden piepers tegelijk, die bijna allemaal door Hezbollah-leden op hun lichaam werden gedragen.  Enkele van die explosies werden op bewakingsbeelden vastgelegd:

Bomexperts wijzen erop dat uit beelden duidelijk blijkt dat de apparaatjes heimelijk voorzien moeten zijn van een springstof.