Doden en duizenden gewonden

Duizenden ontplofte piepers Hezbollah 'kwamen uit Taiwan', experts wijzen naar Israëlische geheime dienst

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Duizenden ontplofte piepers Hezbollah 'kwamen uit Taiwan', experts wijzen naar Israëlische geheime dienst
RTL

De piepers in de broekzakken en aan de armen van Hezbollahstrijders die gisteren massaal ontploften, waren relatief nieuw. Ze kwamen uit Taiwan. Dat melden bronnen aan Amerikaanse media. Zij vermoeden dat Israël achter de sabotage zit. Negen Libanezen kwamen om het leven, ziekenhuizen in Beiroet stroomden gisteren over van gewonden.

Gistermiddag om 15.30 uur gingen overal in Libanon piepers af. Het leek te gaan om een bericht dat kwam van de top van Hezbollah, maar de apparaten bleven piepen en ontploften vervolgens. Stom toeval? Nee, zeggen bronnen tegen grote Amerikaanse kranten. Volgens hen ging het om een Israëlische sabotageactie, maar hoe dat precies in elkaar stak, is nog niet duidelijk. 

Verminkingen

De aanval kostte aan zeker negen mensen het leven, onder wie ook een 8-jarig meisje. Zij stierf toen de pieper van haar vader ontplofte. Meer dan 2800 anderen werden gewond, onder wie zo'n 200 ernstig. Beelden op Libanese tv toonden verminkte handen, bebloede gezichten en ernstige brandwonden op benen en armen. Het is het ernstigste incident in Libanon sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël, nu bijna een jaar geleden. 

Bekijk hier hoe door de ontploffende piepers honderden Libanezen, onder wie veel Hezbollahleden, gewond raakten: 

The New York Times, CNN en The Washington Post schrijven op basis van anonieme bronnen dat de piepers die ontploften nieuw waren. De apparaten waren geïmporteerd vanuit Taiwan en gemaakt door het bedrijf Apollo Gold, meldt The New York Times. De piepers die ontploften waren vooral van het type AP924. 

De topman van Apollo Gold liet vannacht in een verklaring weten de piepers niet gemaakt te hebben. Dat is volgens de topman gedaan door een licentiehouder in Boedapest. Het gaat om BAC Consulting KF.  

Het ministerie van Economische Zaken van Taiwan zei vanochtend vroeg dat de batterijen in de piepers 'gewone AAA-batterijen' waren. De piepers zijn volgens het ministerie niet direct naar Libanon geëxporteerd. "Waarschijnlijk zijn de piepers na export aangepast", meldde het ministerie.

Voorloper smartphone

Piepers – ook wel bekend als buzzers of pagers – zijn door het grote publiek uit het oog verloren sinds de komst van sms'jes. In ziekenhuizen of bij andere hulpverleners wordt de pieper nog wel gebruikt.

In Libanon vormen de apparaten voor Hezbollah het belangrijkste communicatiemiddel. De leider van de organisatie, Hassan Nasrallah, riep alle strijders eerder op om smartphones thuis te laten en over te stappen op de piepers. Nasrallah zag smartphones als een spion in je broekzak, ook omdat Israël de gps-signalen van de telefoons lokaliseerde. 

Aanval met piepers 'gigantische klap voor Hezbollah', Libanon beschuldigt Israël
Lees ook

Aanval met piepers 'gigantische klap voor Hezbollah', Libanon beschuldigt Israël

Israël heeft niet toegegeven achter de aanval te zitten, maar experts zeggen tegen The New York Times dat de sabotage wel het werk van de Mossad, de Israëlische geheime dienst, moet zijn. Het speciale bericht dat gistermiddag verstuurd werd, zou de batterij mogelijk opgewarmd hebben, wat leidde tot de explosie. 

30 tot 60 gram explosief materiaal

"De kracht van de explosies maakt voor mij duidelijk dat het niet alleen de batterij was die ontplofte", legde onderzoeker Mikko Hyppönen aan de krant uit. Hij denkt dat er een kleine hoeveelheid zeer explosief materiaal – mogelijk maar zo'n 30 tot 60 gram – in de piepers is gestopt voordat deze in Libanon arriveerden. 

Op sociale media gaan beelden rond van de overblijfselen van de ontplofte piepers. CNN zegt dat het de echtheid van de beelden niet kan verifiëren, maar ontdekte wel dat deze pas na de explosies zijn geplaatst:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er zouden volgens de bronnen zo'n 3000 piepers zijn besteld bij Apollo Gold. Wanneer die bestelling werd geplaatst en wanneer de piepers precies werden geleverd in Libanon is niet duidelijk. Waar de explosieven in de piepers zijn geplaatst, is ook niet duidelijk. 

'Gooi je pieper weg'

Na de aanval ging volgens The Washington Post een audiobericht rond naar leden van Hezbollah. "Oproep aan iedereen met een nieuwe pieper: gooi deze weg", klonk het volgens de krant. 

In Libanon kwam de klap hard aan, legde Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam gisteren uit. "Duizenden Hezbollahstrijders hebben nu zware verwondingen aan ogen, vingers en andere lichaamsdelen. Velen missen stukken van hun heup of been. Dit is een klap voor de operationele slagkracht van de beweging."

Er werd in het land gisteravond opgeroepen tot bloeddonaties voor de vele gewonden. Ziekenhuizen in en even ten zuiden van Beiroet konden de toestroom van patiënten niet aan, meldde het ministerie van Volksgezondheid 's avonds laat. Gewonden werden daarom doorverwezen naar ziekenhuizen op andere plekken in het land. 

In hoeverre deze actie het conflict aan de grens tussen Israël en Libanon verder doet escaleren, is een vraag voor de toekomst, zegt Nagtzaam. Hezbollah heeft al gezworen wraak te nemen. "Dit is een escalatie op zichzelf natuurlijk, maar hoe Hezbollah reageert, en of Israël nog extra aanvallen of bombardementen op deze aanval laat volgen, dat moeten we afwachten. Ik denk dat ze eerst wat tijd nodig hebben om te begrijpen wat hier nu precies is gebeurd."

In deze video vertelt verslaggever Pepijn Nagtzaam je meer over deze Libanese beweging, die door Israël als groot gevaar wordt gezien.
Lees meer over
HezbollahOorlog tussen Hamas en IsraëlHamasLibanonIsraëlTaiwan*