Gecoördineerde actie

Aanval met piepers 'gigantische klap voor Hezbollah', Libanon beschuldigt Israël

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP / Bassam MasriAanval met piepers 'gigantische klap voor Hezbollah', Libanon beschuldigt Israël
RTL

De grootschalige aanval met ontploffende piepers in Libanon, gericht op strijders van de militante beweging Hezbollah, is het werk van Israël. Dat zegt de Libanese minister van Informatie. Zeker 2750 mensen raakten gewond en minstens negen mensen kwamen om het leven. Midden-Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam legt uit waarom Libanon alle reden heeft om Israël te verdenken van de actie.

"Israël is absoluut de hoofdverdachte in dit scenario", zegt Nagtzaam. "Het is een van de weinige landen in de wereld die de capaciteit heeft om zo'n enorme operatie op touw te zetten. En, belangrijker: Israël heeft de wil om Hezbollah een slag toe te brengen."

Bij de gecoördineerde actie gingen vandaag in heel Libanon ongeveer tegelijk duizenden piepers af, die vervolgens ontploften. De piepers waren grotendeels in bezit van leden van Hezbollah. Het ministerie van Volksgezondheid meldde na de actie 2750 gewonden en zeker negen doden. Zo'n 400 gewonden zouden in kritieke toestand verkeren.

Hier zie je beelden van de ontploffende piepers:

Hezbollah meldt zelf dat veel van zijn strijders onder de gewonden zijn. In een verklaring schrijft de beweging nog onderzoek te doen naar de oorzaak van de ontploffingen. Ze legde de schuld nog niet bij Israël.

Die militante beweging, zeer sterk vertegenwoordigd in het zuiden van Libanon, bestookt vandaaruit het noorden van Israël met raketten en drones. Die aanvallen zijn sterk opgevoerd sinds op 7 oktober de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza begon. Israël beantwoordt die aanvallen met eigen raketten en drones.

Strijders missen ogen en vingers

"Ze zijn gezworen vijanden", zegt verslaggever Nagtzaam. Het is volgens hem 'een gigantische klap' voor Hezbollah. "Duizenden strijders hebben nu zware verwondingen aan ogen, vingers en andere lichaamsdelen. Velen missen stukken van hun heup of been. Dit is een een klap voor de operationele slagkracht van de beweging."

Extra pijnlijk is het dat Hezbollah-leider Nasrallah enkele maanden geleden het gebruik van smartphones verboden heeft. "Israël identificeert en lokaliseert strijders door gps-signalen van hun telefoons. Nasrallah zag ze als een spion in je broekzak, daarom wilde hij overstappen op piepers. Dat die nu ook niet veilig blijken, en zelfs vele malen meer slachtoffers maken dan de bombardementen, is buitengewoon pijnlijk voor ze. Hoe ze nu nog moeten communiceren, is een vraag die ze nog wel even bezig zal houden."

In deze video vertelt Nagtzaam je meer over de militante beweging:

In deze video vertelt verslaggever Pepijn Nagtzaam je meer over deze Libanese beweging, die door Israël als groot gevaar wordt gezien.

In hoeverre deze actie het conflict aan Israëls noordelijke grens verder doet escaleren, is een vraag voor de toekomst, zegt Nagtzaam: "Dit is een escalatie op zichzelf natuurlijk, maar hoe Hezbollah reageert, en of Israël nog extra aanvallen of bombardementen op deze aanval laat volgen, dat moeten we afwachten. Ik denk dat ze eerst wat tijd nodig hebben om te begrijpen wat hier nu precies is gebeurd."

Onvrede over oorlog

Wel is volgens Nagtzaam duidelijk dat de Israëlische bevolking steeds ontevredener raakt over de oorlog tegen Hamas in Gaza. "Er waren twee hoofddoelen voor die oorlog: Hamas vernietigen en de gijzelaars van 7 oktober terughalen. Dat loopt allebei niet geweldig."

Daarom heeft de overheid gisteren een derde doel toegevoegd: dat de bewoners van Noord-Israël, die sinds de beschietingen in andere delen van het land zijn ondergebracht, terug naar huis kunnen. Dat gaat om ongeveer 60.000 mensen. "Daar heeft deze aanval ongetwijfeld iets mee te maken – al kun je je afvragen of dit middel dat doel dichterbij brengt."

Lees meer over
HamasOorlog tussen Hamas en IsraëlHezbollahLibanon