Kabinet-Schoof onder vuur

Hoe Geert Wilders zich snoeihard opstelt tegen zijn eigen PVV-ministers én de coalitie

Door Arne Hankel··Aangepast:
© ANPHoe Geert Wilders zich snoeihard opstelt tegen zijn eigen PVV-ministers én de coalitie
RTL

Misschien wel een van de opvallendste zaken van dit kabinet is hoe stevig PVV-leider Geert Wilders zijn eigen ministers én de coalitie inclusief premier Schoof in het openbaar aanpakt. Want Wilders – en ook andere PVV'ers - deinzen er niet voor terug om hun eigen bewindslieden publiekelijk terug te fluiten. Waarom doet Wilders dit?

"Broodroof", zo noemt een prominent oppositie-Kamerlid het gedrag van Wilders. "Bewindspersonen afkraken is onze taak." Het tekent een beetje de situatie in politiek Den Haag. Want de kritiek van PVV-leider Wilders, wiens partij deel uitmaakt van het kabinet, is niet mals. En misschien nog wel het opvallendste: die stevige kritiek wordt niet achter gesloten deuren gedeeld, maar gespuid in het openbaar.

Slappe hap

Dat begint al vlak na het aantreden van het nieuwe kabinet. Wilders noemt tijdens het eerste grote debat van dit nieuwe kabinet - over de regeringsverklaring - het optreden van de gloednieuwe premier Dick Schoof 'slappe hap'. Schoof grijpt volgens Wilders niet in als de oppositie zegt dat er 'twee racisten' in het kabinet zitten, wijzend op Marjolein Faber en Reinette Klever.
 
Het botst daarna vaker tussen Wilders en Schoof. Zo zegt premier Schoof in een interview in het AD dat hij de baas is. Wilders schrijft nog dezelfde dag op X dat Schoof 'absoluut niet de baas' is.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Tolheffing

Maar niet alleen Schoof krijgt het voor zijn kiezen. Ook de eigen bewindslieden van de PVV-leider krijgen er van langs. Zoals PVV-minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener. Die zegt op de radio dat hij tolheffing op snelwegen nog niet zo'n gek idee vindt.
 
Wilders corrigeert Madlener nog diezelfde dag op X. "Slecht idee. De PVV zal geen enkele vorm van tolheffing steunen", schrijft Wilders.

Klever en UNRWA

Het overkomt ook PVV-minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Als bekend wordt dat een inmiddels gedode Hamas-leider bij de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) werkte, tweet Wilders: "Meteen geldkraan dichtdraaien naar UNRWA!"

Schoof over waarschuwing Wilders: 'Partijleiders hebben die ruimte'
Lees ook

Schoof over waarschuwing Wilders: 'Partijleiders hebben die ruimte'

Klever reageert snel na de tweet van Wilders, maar de geldkraan dichtdraaien, zoals haar partijleider eist, dat kan ze niet.

Ook fractie voelt zich vrij

Niet alleen Wilders voelt zich vrij, hetzelfde geldt voor zijn fractie. Zo stemt de Tweede Kamerfractie van de PVV eerder deze week in met een voorstel van de linkse oppositie om het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen volwaardig open te houden. Iets dat volgens PVV-zorgminister Fleur Agema gewoonweg niet kan. PVV-Kamerlid René Claassen laat weten daar 'teleurgesteld' over te zijn.
 
Volgens een kabinetslid wordt er bij de PVV niet over de lange termijn nagedacht, maar wordt er gedaan wat nu goed lijkt. "Zij denken niet aan het eindspel. Wat mij steeds duidelijker wordt is dat zij een opdracht van Geert krijgen en die voeren ze uit."

Irritatie

Hoe dat is, weet ook eerder genoemde minister Madlener. In een debat over fatbikes voelt hij niet voor een voorstel van een Kamermeerderheid, terwijl hij eerder heeft gezegd dat hij zal doen wat de Kamer wil. "Nu vraagt de Kamer wat en dan zegt de minister: dat doe ik niet, dat wil ik niet", zegt PVV-Kamerlid Hidde Heutink tegen Madlener. "Ik begrijp er helemaal niets meer van."

Eén van de oorzaken ligt volgens betrokkenen in de manier waarop PVV-bewindslieden debatten voorbereiden. Bij eerdere kabinetten brengen persoonlijk medewerkers van bewindslieden in kaart hoe Kamerleden van verschillende partijen denken over bepaalde zaken. Dat overleg voorkomt al te grote openbare problemen. Maar dat persoonlijke contact is er op dit moment nauwelijks, zeggen verschillende bronnen.

Frits Bolkestein

Dat ligt ook aan het feit dat de PVV nog nooit heeft geregeerd, zegt een lid van het kabinet. "In een kabinet probeer je met elkaar het midden te zoeken. Een beetje van waar wil ik heen en hoe krijg ik dat voor elkaar, zonder dat je elkaar bestrijdt. Daar hebben ze helemaal geen ervaring mee."

"Zowel in het kabinet als in de coalitie zorgt de opstelling van Wilders voor zenuwen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Meestal verdedigen coalitiepartijen hun eigen bewindslieden volop. Kritiek uit eigen kring kan een bewindspersoon verzwakken. Wilders heeft daar geen boodschap aan. In de jaren negentig was VVD-leider Bolkestein ook onafhankelijk en scherp op het Paarse kabinet waar zijn partij, de VVD, aan deelnam. Wilders heeft die stijl van dichtbij meegemaakt als VVD-fractiemedewerker, maar de politieke situatie van 1998 is natuurlijk totaal anders dan in 2024."

Toenmalig VVD-leider Frits Bolkestein.© ANP
Toenmalig VVD-leider Frits Bolkestein.

Geen kritiek op Faber

De enige minister die - tot dusver - niets fout kan doen in de ogen van Geert Wilders is de minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber. Haar plan om met noodrecht snel vergaande asielmaatregelen in te kunnen voeren kan alleen maar op instemmende tweets rekenen van Wilders. De PVV-leider deelt op X verschillende nieuwsartikelen en -video's over Faber. Niet zelden gepaard met een emoji van een gespierd armpje.
 
Want het onderwerp noodwet wordt door Wilders hoog opgespeeld. Hij voert de spanning - in het openbaar - flink op en speculeert zelfs over het voortbestaan van het kabinet. Zo benadrukte Wilders voor een cordon van draaiende camera's dat de noodwet een afspraak is tussen de coalitiepartijen: "Als we dat niet krijgen, dan heeft het kabinet een probleem."
 
Het wordt volgens de PVV-leider een 'moeilijk verhaal' als er voor andere asielmaatregelen wordt gekozen. "Ik weet niet of we dan nog heel lang vrolijk doorgaan", zegt Wilders.

Noodwetgeving asiel

Een dezer weken moet het kabinet besluiten of het die greep naar het noodrecht doet om de asielregels aan te scherpen. In de coalitie leidt dit vraagstuk tot grote spanningen. NSC denkt niet dat het kabinet een deugdelijke onderbouwing weet te vinden voor het gebruik van de noodwet. Dat is voor die partij een absolute voorwaarde. Wat de grootste partij PVV betreft, komt er juist hoe dan ook een noodwet.

Minutieus gelezen

Ingewijden zeggen dat die uitspraken van Wilders, en dan vooral die over de noodwet, minutieus worden gelezen in kabinetskringen. De uitspraken zijn stevig, maar tot nu toe zit de deur naar een spoedwet nog niet potdicht, constateert een kabinetslid. Dat is deels wensdenken, in de hoop dat de coalitie niet gaat wankelen.
 
In kabinetskringen acht men het moeilijk voorstelbaar dat Wilders daadwerkelijk het kabinet nu al opblaast vanwege de noodwet. Want wat heeft Wilders te winnen met nieuwe verkiezingen?

Houdt zich wél aan afspraken

"Ook al is Wilders snoeihard qua toon over ministers en coalitie, maar tot nu toe houdt hij zich wél aan de afspraken. Terwijl NSC grote moeite heeft met het afgesproken asielpakket en mogelijk de noodwet niet wil steunen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Wilders speculeert op X over het einde van de coalitie, binnenkamers heeft hij op cruciale momenten - bijvoorbeeld in de formatie en begrotingsonderhandelingen - ook een verbindende rol gespeeld."

Dat Wilders er af en toe hard ingaat, is ook niet helemaal verwonderlijk, aldus Lambie. "Hij moet het PVV-profiel bewaken, in een wankele coalitie vol wantrouwen. Zeker nu NSC pulkt aan de kroonjuwelen van Wilders in het hoofdlijnenakkoord, namelijk het strenge migratiebeleid. Waar coalitie en kabinet zijn omgeven door onzekerheid, is het politiek slim om voor je achterban enige afstand te creëren. Het rechtse experiment kan zomaar mislukken."

Kopje kleiner

De openbare steun van Wilders voor minister Faber is in elk geval iets waar andere PVV-bewindslieden alleen maar van kunnen dromen. Maar, de vraag is hoe lang dat duurt.

Zoals een ingewijde zegt: "Wilders maakt iedereen die net zo populair dreigt te worden als hij, een kopje kleiner."

Lees meer over
Geert WildersPVVNederlandse politiek