'Vrees voor massa-explosies'

Kamer en burgemeesters willen meer actie kabinet tegen vuurwerkopslagen in woonwijken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKamer en burgemeesters willen meer actie kabinet tegen vuurwerkopslagen in woonwijken
RTL

Het kabinet komt met extra regels over vuurwerkopslagen in woonwijken, maar een Kamermeerderheid en burgemeesters nemen daar geen genoegen mee. Experts vrezen voor grote explosies.

In ruim 400 woonwijken in Nederland ligt tot 10.000 kilo vuurwerk opgeslagen, zo bleek eerder uit onderzoek van EenVandaag. Dekundigen vrezen dat dit flink mis kan gaan en willen af van de opslag in woonwijken. 

Een Kamermeerderheid van GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, SP en CDA, en burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden om die reden dat het kabinet haast moet maken met het verwijderen van vuurwerkopslagen uit woonwijken. Dit blijkt uit rondgang van de politieke redactie van RTL Nieuws.  

Verbod op gaasverpakkingen

Uit onderzoek van de Universiteit van Twente naar de opslag van consumentenvuurwerk bleek in december 2023 dat het gevaar van massa-explosies bestaat. De onderzoekers adviseerden de Tweede Kamer daarom de wet- en regelgeving van de bestaande veiligheidsafstanden te herzien. 

Het kabinet kwam vervolgens op 30 september met extra regels voor de opslag. Zo besloot staatssecretaris Chris Jansen dat gaasverpakkingen niet meer zijn toegestaan, omdat hierdoor vuurwerk uit een bepaalde gevaarklasse toch in Nederland kan worden vervoerd en opgeslagen.

Zeven huizen in Gronings dorp Midwolda zwaar beschadigd door explosies
Lees ook

Zeven huizen in Gronings dorp Midwolda zwaar beschadigd door explosies

"Het baart mij heel erg veel zorgen", zegt Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch en portefeuillehouder brandweer van het Veiligheidsberaad tegen RTL Nieuws. "Alleen maatregelen rondom verpakkingen zijn echt te licht. Vuurwerkopslag is gevaarlijk in verband met de massaopslag: dat heeft een vermenigvuldigend effect en dat zorgt ervoor dat de brand veel groter wordt."

"Ik wil geen tweede Enschede meemaken", reageert Songül Mutluer, Tweede Kamerfractielid voor GroenLinks-PvdA. "De staatssecretaris doet in mijn beleving onvoldoende om dit aan te pakken. Hij komt met halve maatregelen, door het verbieden van gaasverpakkingen. Wat ons betreft moeten dit soort vuurwerkopslagen zo snel als het kan uit de woonwijken, in de buurt van scholen en kinderdagverblijven, geweerd worden." 

'Spelen met mensenlevens'

Mutluer is van mening dat de staatssecretaris zijn eigen verantwoordelijkheid afschuift op de gemeenten, en wijst op het gevaar voor bewoners. "Hij speelt in mijn beleving met mensenlevens." 

Ook Mikkers hamert herhaaldelijk op de veiligheid van bewoners. "Mij gaat het erom dat we zoveel mogelijk de veiligheid van burgers en brandweermensen garanderen." 

Brand naast vuurwerkopslag

Een aantal keer gebeurde het dat een grote brand bijna oversloeg naar een naastgelegen vuurwerkopslag in een woonwijk. Eind december vorig jaar vlogen een wasserij en bouwmarkt in Driebergen-Rijsenburg in brand, naast zo'n opslag. De huizen in de buurt werden uit voorzorg ontruimd.

In januari vond aan de Schammenkamp in Rotterdam een explosie plaats in een garagebox, waardoor een brand uitbrak. Op slechts enkele tientallen meters van de brand bevond zich een grote vuurwerkopslag. 'Vele honderden dozen' met vuurwerk werden het gebouw uit gehaald, om een nog grotere ramp midden in de woonwijk te voorkomen.

Mocht een vuurwerkopslag wel in brand vliegen, dan mag deze niet geblust worden omdat dit te gevaarlijk is.

Brand in een wasserij en een bouwmarkt in Driebergen-Rijsenburg.© Koen Laureij
Brand in een wasserij en een bouwmarkt in Driebergen-Rijsenburg.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt in een reactie dat er genoeg gedaan wordt en dat door het verbieden van gaasverpakkingen het risico bij de bron wordt aangepakt. Wel wil het ministerie verder onderzoek doen en de maatregelen tegen het licht houden, om te zien of de regels alsnog aangepast moeten worden. 

Andere maatregelen

"Het verlagen van opslaghoeveelheden, vastleggen van de periode dat opslag überhaupt mogelijk is of het vergroten van de afstand van een opslag tot woningen behoren tot de mogelijkheden", zegt het ministerie tegen RTL Nieuws.

Ook wijst het ministerie op de maatregelen die de afgelopen decennia al getroffen zijn. "Hiermee gaan we ervan uit dat de opslag van vuurwerk voldoende veilig is met het huidige vereiste pakket aan veiligheidsmaatregelen. Mocht uit het eerder genoemde onderzoek toch blijken dat er meer nodig is, dan kan de regelgeving worden aangepast."

Binnenkort debatteert de Kamer over het vraagstuk. 

Lees meer over
VuurwerkIllegaal vuurwerkBrandenExplosieNederland