Orkaan Milton levensgevaarlijk door warme zee: 'Stormvloed is grootste probleem'
In de Amerikaanse staat Florida zetten inwoners zich schrap voor orkaan Milton, die naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag aan land komt. De orkaan dreigt uit te lopen op een ramp vanwege de bijkomende stormvloed en omdat er in het gebied nog volop wordt gewerkt aan het opruimen van de verwoestingen die orkaan Helene twee weken geleden aanrichtte.
Orkaan Milton groeide de afgelopen dagen boven de golf van Mexico razendsnel van een tropische storm tot een orkaan van categorie 5, de hoogste die er is. Inmiddels is de storm iets afgezwakt tot categorie 4. Maar dat betekent niet dat het gevaar minder wordt voor de inwoners van de Tempa Bay Area. Milton koerst recht af op het gebied af, waar ruim drie miljoen mensen wonen.
Burgemeester Jane Castor van Tampa, de grootste stad in het gebied, heeft bewoners van de kustgebieden opgedragen te vertrekken. "Als je besluit te blijven in een van de evacuatiezones, ga je dood", waarschuwde de burgemeester op de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Het Amerikaanse weerinstituut NWS waarschuwt dat Milton op koers ligt om de zwaarste storm te worden die de regio in de afgelopen 100 jaar heeft getroffen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Het probleem is vooral de stormvloed", zegt Nadia Bloemendaal, orkaandeskundige bij het KNMI. "De zee is daar heel erg ondiep. Dat zorgt ervoor dat harde wind een heel hoge stormvloed veroorzaakt, naar verwachting wel 4,5 meter in de Tampa Bay. En daar wonen heel veel mensen, die nu halsoverkop moeten vertrekken."
Twee weken geleden kregen de bewoners van het gebied al te maken met orkaan Helene, die aan land kwam als een storm van categorie 4. Er vielen ruim 200 doden, van wie 20 in Florida. Bovendien zorgde de orkaan voor veel schade. Evacueren is voor veel mensen lastig, omdat Helene hun auto's heeft vernield. In het getroffen gebied liggen nog veel losliggende brokstukken die als orkaan Milton straks aan land komt kunnen veranderen in levensgevaarlijke rondvliegende projectielen.
Ook is een deel van de eilanden voor de kust van Florida die normaal gesproken dienen als een soort natuurlijke stormkering, beschadigd geraakt tijdens orkaan Helene. "Die zogenoemde barrier islands zorgen normaal dat golven worden gebroken. Maar Helene heeft veel zand verplaatst, waardoor dat effect minder zal zijn", zegt Bloemendaal.
De orkaandeskundige legt uit dat de orkaan vanwege het warme zeewater in de golf van Mexico in de afgelopen dagen razendsnel aan kracht heeft kunnen winnen. "Dat komt door het warme zeewater, dat is rond de 30 graden Celcius. Een orkaan heeft 27 graden nodig, alles daarboven maakt het makkelijker om te intensiveren."
In deze video leggen we uit waarom het warme zeewater zorgt voor heftigere orkanen:
De Amerikaanse president Biden heeft de federale overheid opdracht gegeven extra noodhulp naar Florida te sturen. Biden zou later deze week staatsbezoeken brengen aan Duitsland en Angola, maar heeft deze reizen afgezegd vanwege de dreigende natuurramp in eigen land.