Spanje vaccineert al ruim een jaar tegen RS-virus en noemt het resultaat 'spectaculair'

Nederland begint in de herfst van 2025 met vaccineren tegen het RS-virus, Spanje doet dat al meer dan een jaar. Als eerste land ter wereld namen ze de prik er op in het vaccinatieprogramma. Kinderartsen noemen de resultaten 'spectaculair' en dan hebben ze het niet alleen over de daling met 90% van het aantal ziekenhuisopnames.
De RS-vaccinatie voor pasgeborenen zit sinds 1 oktober 2023 in het Spaanse vaccinatieprogramma. Er zijn regio's waar al voor die datum werd geprikt, vanaf het moment dat er vaccins geleverd konden worden. Spanje begon baby's al te vaccineren voor de Europese goedkeuringsprocedure volledig was afgerond.
Onmiddellijk effect
Kinderartsen zagen onmiddellijk effect. Vorige winter kwamen er 65% minder baby's op consult bij een arts dan in de winter ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames van kinderen jonger dan een jaar daalde met 90%.
In Nederland worden nu per jaar 2000 baby's in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige RS-infectie. Als hier hetzelfde effect wordt bereikt als in Spanje, zijn dat er in de toekomst 200, veel minder dan waar op werd gehoopt toen het vaccin op de markt kwam. Deskundigen gingen ervan uit dat in de toekomst nog altijd 500 ziekenhuisopnames nodig zouden zijn.
Ook in Spanje hadden ze zo'n sterk effect niet verwacht. Voorzitter Jaime Peréz van de Spaanse Vereniging van Vaccinologen noemt het RS-vaccin 'de grootste medische mijlpaal van het jaar 2023' met gunstige gevolgen voor baby's, ouders en medisch personeel. “Het vaccin leidde ertoe dat we een veel rustigere herfst-winterperiode meemaakten in ziekenhuizen en gezondheidscentra, ook op plekken waar je niet meteen aan denkt. Er werden bijvoorbeeld veel minder pcr-testen afgenomen", zegt Pérez.
Wachtlijsten wegwerken
Artsen en verpleegkundigen die tijdens eerdere winters bezig waren met kinderen met een RS-infectie, doen sinds vorige winter iets anders. In het Sant Joan de Déu-kinderziekenhuis in Barcelona worden nu 15% meer operaties uitgevoerd dan in andere jaren, simpelweg omdat de werkdruk in het ziekenhuis afnam sinds gevaccineerd wordt. Ze zijn nu hun wachtlijsten aan het wegwerken.
Carmen Muñoz-Almagro, hoofd van de onderzoeksafdeling van het Sant Joan de Déu-kinderziekenhuis, voegt aan het rijtje positieve effecten er nog eentje toe. "We denken dat vaccinatie tegen RS kinderen ook op een bepaalde manier meer bescherming geeft tegen andere ernstige bacteriële infecties. We zien die nu minder vaak voorkomen, maar hoe dat precies zit, moeten we nog verder bestuderen."
Hoge vaccinatiegraad
Of in Nederland de resultaten exact zo sterk zullen zijn als in Spanje, hangt wel af van het aantal ouders dat hun baby laat inenten. In Spanje is de vaccinatiegraad hoog. In het eerste jaar werd 95% van de baby's tegen RS ingeënt. Spanje is al bezig met de volgende stap. Er wordt gewerkt aan een plan om ook 60-plussers te gaan vaccineren. Dat zorgt voor minder zieke ouderen en ook voor minder opa's en oma's die het RS-virus aan hun kleinkind kunnen doorgeven.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.