Fout van asielminister Faber: dragende motivering asielnoodrecht toch nog niet af
De 'dragende motivering' die nodig is voor de asielnoodwet is toch nog niet af. Dat geeft asielminister Faber toe. Eerder vanmiddag zei ze dat ze wel klaar was, maar de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen zeiden dat ze nog van niets wisten. Premier Schoof voegde hier later vandaag aan toe dat het kabinet en de coalitiepartijen 'diverse opties' voor het asielbeleid bespreken.
Begin van de middag zei Faber nog dat de dragende motivering voor de noodwet klaar was. Maar fractievoorzitters van de coalitiepartijen wisten van niets. "Ik wacht het af", zei Caroline van der Plas van de BBB. "Mogelijk komt het vandaag naar ons toe, maar ik heb nu nog niets gezien."
Zelfs PVV-leider Geert Wilders reageerde verbaasd: "Ik heb niks gezien. We hebben allemaal niks gezien. Dus volgens mij moet ze zich versproken hebben."
Dubbelchecken
Even later gaf Faber toe dat ze – zoals ze dat zelf noemde – te enthousiast is geweest over de dragende motivering voor de asielnoodwet waaraan ze werkt. "Het is nog niet helemaal af. De puntjes moeten nog wel op de i worden gezet."
"We zijn al heel ver gekomen", lichtte ze verder toe. "Ik laat wat zaken checken en dubbelchecken." Wanneer de belangrijke onderbouwing voor de asielnoodwet er dan wel ligt, kon ze nog niet zeggen. "Zo snel mogelijk."
Bekijk hier hoe Faber bekendmaakte dat ze haar huiswerk af zou hebben:
De fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB kwamen vanochtend bij elkaar voor het wekelijkse coalitieoverleg. In de coalitie is al weken spanning over een asielnoodwet. PVV en NSC staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om noodwetgeving. Met staatsnoodrecht kunnen geldende wetten buiten werking worden gesteld om zo strengere asielmaatregelen te nemen.
Wat wordt het?
"Faber zorgt voor veel verwarring. Eerst is de onderbouwing af, dan weer niet. Het komt chaotisch en amateuristisch over", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Of de noodwet er ook écht komt, dat hangt af van het topoverleg tussen de premier en de fractievoorzitters. De toon van Wilders is in ieder geval veranderd: hij dreigde eerst met een crisis, maar nu beaamt hij dat er constructieve gesprekken zijn. Er liggen ook andere opties op tafel, die geen noodwet zijn."
Opvallend is, zegt Lambie, dat Faber zelf vooralsnog nog niet bij het topoverleg zit. "Dus of er iets van haar noodwet terechtkomt, ligt in handen van de premier en de fractievoorzitters."
Tot nu toe lijkt de noodwet-route politiek een doodlopende weg, zegt Lambie. "Ambtelijke adviezen zijn zeer kritisch, de Eerste Kamer noemt de route niet wenselijk. Alle ogen zijn gericht op Wilders, of hij toch bereid is tot een compromis."
Gisteren liet premier Schoof weten dat hij met zowel de PVV als NSC had gesproken. Volgens de woordvoerder van de premier worden verschillende opties besproken om tot een strenger asielbeleid te komen – dus de optie over de noodwet, maar ook andere opties.