Reismok 'ontploft' door hete thee: Raihana (12) loopt ernstige brandwonden op
De 12-jarige Raihana uit Zoeterwoude wilde afgelopen dinsdag met een kopje thee op de bank nog wat televisie kijken, toen het helemaal misging. De deksel van haar populaire reismok schoot uit het niets van haar beker af. De hete thee viel daarbij op haar, waardoor ze ernstige brandwonden opliep. Moeder Maris wil nu iedereen waarschuwen, het Kinderbrandwondencentrum in Beverwijk juicht dat toe.
Op sociale media zie je ze veel voorbijkomen: grote mokken met een handvat eraan die je onderweg mee kan nemen om je dorst te lessen. Ze worden ook wel Stanley cups genoemd, vernoemd naar het merk die de mokken als eerste op de markt bracht.
Veel varianten op de markt
Inmiddels zijn er veel goedkope varianten in omloop, zoals die van de Primark. Waar de mokken van Stanley zo'n 50 euro zijn, is die van de budgetketen een tientje. De dochter van Maris, de 12-jarige Raihana, kocht vorige week zo'n mok.
"Deze dingen zijn een enorme hype onder jongeren. Je ziet ze overal: op straat, en ook op TikTok of Instagram bij influencers", vertelt moeder Maris. "Ze zijn bedoeld voor koude en warme dranken, staat erbij. En als je aan warme drank denkt, denk je toch ook aan thee?"
Maar afgelopen dinsdag ging het drinken van een kopje thee dus helemaal fout. "Mijn dochter had het water uit de waterkoker in de beker gedaan, en ging er in kleermakerszit mee op de bank zitten. Uit het niets hoorde ik daarna een knal en toen gilde mijn dochter het uit. De beker was ontploft."
'Ze gilde zó hard'
De deksel was van de beker geschoten en het hete water viel over Raihana heen. "Ik schrok heel erg, mijn dochter was volledig in paniek. Ze had een pyjama aan en die was helemaal in haar huid gebrand. Ze gilde zó hard. Ik heb de spoedeisende hulp gebeld en daar moesten we direct heenkomen."
In het Alrijne Ziekenhuis werd geconcludeerd dat Raihana flinke brandwonden had opgelopen op meerdere lichaamsdelen. "Ze is daar behandeld en mocht gelukkig later weer mee naar huis. Nu moeten de wonden dagelijks verzorgd worden en over een week moeten we terug naar de chirurg."
Raihana heeft veel pijn op dit moment, en het is nog de vraag of ze littekens over zal houden aan het ongeluk. Moeder Maris is, nu ze van de schrik is bekomen, vooral boos: "Deze bekers zijn niet geschikt voor heet water. Dat stond nergens vermeld, maar moet wel iedereen weten."
Het is vooralsnog onduidelijk of het vaker misgaat met dergelijke mokken. Maar het Kinderbrandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk vindt het goed dat Maris die waarschuwing deelt: "Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er is gebeurd", vertelt teamleider Kristel van Diemen aan RTL Nieuws. "Veel van dit soort mokken hebben geen dubbele wand en zijn daarom niet geschikt om kokend water in te doen, maar dat weten veel mensen niet."
Druk in de mok kan te groot worden
Van Diemen legt uit dat als je wel heet water in zo'n beker doet, de druk in de mok te groot kan worden. "Daarbij gaat het om bekers of mokken met een deksel. Als je zo'n dichte beker dan beweegt, kan de druk zo groot worden dat de deksel eraf klapt. En deze populaire bekers hebben ook nog eens het nadeel dat er heel veel water in kan. Als het dan misgaat, zoals nu, gaat het ook goed mis."
Ze adviseert daarom altijd navraag te doen bij het kopen van een dergelijke mok of het ook geschikt is voor kokend water. "Vaak staat erbij dat het voor koud en warm gebruik geschikt is. Maar warm gebruik is echt iets anders dan kokend water." En gaat het toch fout? "Koel dan direct met lauw stromend water."
Maris hoopt in ieder geval, door dit verhaal te delen, dat niemand dit meer hoeft mee te maken. "Want dit is levensgevaarlijk. Voor hetzelfde geld was het in haar gezicht ontploft, of kwam het water ook over mijn dochter van 5 jaar die ernaast zat. Dit moeten zo veel mogelijk mensen weten om bij anderen dit leed te voorkomen."